Regeerakkoord af, concept nu naar fracties

Print
Regeerakkoord af, concept nu naar fracties

Mark Rutte (VVD) komt aan op het Binnenhof voor onderhandelingen met informateur Gerrit Zalm. Afbeelding: ANP

De vier partijen die een nieuw kabinet willen vormen, hebben maandag na ruim drie maanden overleg hun regeerakkoord af. De plannen voor de komende jaren gaan nu naar de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU). Zij buigen zich in de loop van de dag over het concept.

"Ik ben heel erg blij'', aldus VVD-onderhandelaar Mark Rutte. Hij sprak over een heel evenwichtig stuk. CDA-onderhandelaar Sybrand Buma zei overtuigd te zijn dat het een goed akkoord is. Volgens Gert-Jan Segers van de CU zitten er ook compromissen in die pijn doen. Alexander Pechtold (D66) toonde zich tevreden en sprak van een solide akkoord.

Prominente leden van meerdere partijen uitten in media echter al felle kritiek op enkele voorstellen die de afgelopen dagen uitlekten. VVD'ers bijvoorbeeld hebben bezwaar tegen de herinvoering van een belasting voor mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost.

Informateur Gerrit Zalm, die de onderhandelingen leidt, ontvangt de onderhandelaars van de vier partijen opnieuw dinsdagochtend. Zij melden dan wat hun fracties vinden van het akkoord.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →