Oproep: vernietig besluit commissie herindeling Brunssum

Print
Oproep: vernietig besluit commissie herindeling Brunssum

Afbeelding: Google Maps

De Brunssumse bestuurscommissie die in het geweer komt tegen herindeling moet van tafel. Dat vinden de gemeenteraadsfracties van CDA, PvdA en VVD. Ze willen dat de kroon het besluit tot het instellen van de bestuurscommissie vernietigt. Dat orgaan is volgens hen ondemocratisch.

Ze wijzen erop dat drie raadsleden van lokale partijen alle acties tegen de herindeling regelen namens de gemeenteraad en het college. Dat terwijl die partijen met 11 van de 21 zetels een krappe meerderheid hebben in de raad.

Bovendien kan de commissie in het geheim vergaderen en zonder goedkeuring vooraf beslissen over uitgaven tot tienduizend euro.

Rooskleurig
De landelijke partijen nuanceren in een brief aan ministers Ronald Plasterk (PvdA) het ‘te rooskleurige beeld’ van tegenstanders van herindeling. Zo kan Brunssum de komende jaren volgens hen nog wel  zelfstandig do0or, maar teert de gemeente in op eigen middelen. Daarbij staat de ambtelijke organisatie steeds meer onder druk door nieuwe taken. De drie landelijke partijen zijn niet voor herindeling, maar vinden wel dat de voors en tegens goed moeten worden afgewogen.  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →