Geen Limburgse schilder te vinden in ‘hollandocentrisch’ Rijksmuseum

Print
Geen Limburgse schilder te vinden in ‘hollandocentrisch’ Rijksmuseum

Afbeelding: ANP

Het Rijksmuseum is een bezoek meer dan waard, maar je hoeft er niet heen om een goed beeld te krijgen van de schilderkunst in Nederland. Naar werken van Limburgse schilders moet je zoeken met een lampje.

Dat geldt ook kunstenaars uit Brabant en Drenthe, signaleert de Leidse historicus Eric Storm in De Volkskrant. Hij reageert op het voornemen van het aankomende kabinet om schoolkinderen een bezoek aan het Amsterdamse museum verplicht op te leggen. Dit ter bevordering van de nationale identiteit. Storm beveelt elk bezoek aan het Rijksmuseum van harte aan, maar wat we daar zien "is vrijwel uitsluitend het erfgoed van het gewest Holland."

Bijval van Kusters
Storm krijgt bijval van cultuurhistoricus Wiel Kusters, verbonden aan de Universiteit Maastricht. Hij hekelt op Facebook ‘het nationale-identiteitsdenkengehinkel’ van het op stapel staande kabinet. "Op zich al onzin, maar ook nog eens ál te hollandocentrisch gedacht."

Bezet gebied
Historicus Storm vindt het op zich niet verwonderlijk dat er weinig Limburgse, Brabantse en Drentse schilderijen in het Rijksmuseum hangen. Het museum focust sterk op de Gouden Eeuw, maar toen behoorde een groot deel van het huidige Limburg niet tot de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. En wat er wel bij hoorde was als Generaliteitsland bezet gebied.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen