Sittard-Geleen komt miljoenen te kort en stapt naar provincie

Print
Sittard-Geleen komt miljoenen te kort en stapt naar provincie

Afbeelding: iStock

Sittard-Geleen vraagt de provincie om financieel bij te springen om de meerjarenbegroting rond te krijgen. B en W vinden dat de fusiestad structureel te weinig geld ontvangt voor de bovenregionale taken. Verder bezuinigen op de wettelijke basistaken van de gemeente, vindt het college geen optie.

Wethouder Pieter Meekels (financiën, GOB) heeft maandag een sluitende begroting voor 2018 gepresenteerd. Maar voor 2019 tot en met 2022 bestaat een jaarlijks tekort van zo’n 4 miljoen euro. Dat is vooral het gevolg van extra kosten voor jeugdzorg.

Onder honderdduizend
Omdat het aantal inwoners van Sittard-Geleen naar 93.000 is gezakt, krijgt de stad minder geld dan soortgelijke centrumgemeenten, die net meer dan honderdduizend inwoners hebben. B en W hebben bureau BMC laten uitrekenen dat hierdoor jaarlijks 30 miljoen euro aan middelen wordt misgelopen. Op lange termijn wil Sittard-Geleen daarom het inwoneraantal opkrikken, bijvoorbeeld via gemeentelijke grenscorrecties.

Overleg
Voor de kortere termijn volgt nu overleg met de provincie over het oplossen van het gat in de meerjarenbegroting. Sittard-Geleen vraagt de provincie de kosten van sommige bovenregionale taken, zoals de exploitatie van de Sportzone Limburg, over te nemen. Een andere oplossing ziet de gemeente in de verkoop van aandelen Enexis aan de provincie, wat een zak geld kan opleveren.

Hondenbelasting
De begroting voor 2018 is sluitend gemaakt door onder meer belastingmaatregelen te nemen. Zo stijgt de hondenbelasting met veertig procent, wat de gemeente twee ton extra oplevert. De parkeertarieven gaan tien cent omhoog. En dankzij de stijgende huizenprijzen haalt Sittard-Geleen bij een met 0,2 procent dalend tarief voor onroerendzaakbelasting voor particulieren toch nog een miljoen euro extra op.

De totale woonlast stijgt in 2018 gemiddeld met 6 euro (0,6 procent) naar 730 euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →