De beste leraar van het land komt uit Neer

Print
De beste leraar van het land komt uit Neer

Tjeerd van den Elsen viert zijn uitverkiezing tot Leraar van het Jaar. Afbeelding: Fred Ernst

Tjeerd van den Elsen (38) is Leraar van het Jaar 2017 in het basisonderwijs. Hij is geboren en getogen in Neer en geeft nu les in Tilburg, waar hij ook radioprogramma’s op school mag maken.

Toen Tjeerd van den Elsen van het Bouwens van der Boijecollege in Panningen af kwam, liet hij zijn oog vallen op de Pabo die destijds nog in Roermond gevestigd was. Met kinderen werken vond hij altijd leuk.

Ontwikkelen
Maar na de eerste zes jaar voor de klas had Tjeerd het helemaal gezien in het onderwijs. Hij had les gegeven in Tilburg, Den Bosch en Best. "Ik liep vast. Zag het niet meer zitten. Geen doorgroeimogelijkheden, veel verplichte administratie zónder dat iemand kon uitleggen waarom, een team dat niet achter het beleid van de school stond en geen ruimte om jezelf te ontwikkelen. Kortom: ik had het echt gehad", vertelt Tjeerd, die afgelopen weekeinde door demissionair onderwijsminister Jet Bussemaker werd uitgeroepen tot Leraar van het Jaar in het basisonderwijs.

Radio
Hij kapte er mee. In de tussentijd had hij zijn passie weer opgepakt: radio maken. Hij verhaalt over zijn ervaringen bij omroep Peel en Maas, bij Omroep Brabant en bij L1, waar hij in de zomer van 2007 meewerkte aan het programma de Bende van Pollux en over zijn opleiding bij de Veronica Radioschool. "Toen zag ik een vacature: ze zochten iemand voor de Efteling Kids Radio. Daar heb ik drie jaar met veel plezier gewerkt. Toen het contract ophield, ben ik noodgedwongen weer het onderwijs ingegaan. Maar nu had ik een rugzak met radio-ervaringen bij me en ik kreeg de ruimte om daar iets mee te doen. Ik kwam terecht bij De Vijf Hoeven, een basisschool in Tilburg. Ik ben daar nu leerkracht in groep 6 en mocht een radiostudio bouwen in onze school. Die is vlak voor de zomer officieel geopend. Wij proberen hiermee taalonderwijs leuk en interessant te maken."

Passie
Volgens Bussemaker is Tjeerd een docent die snapt hoe je leren leuk maakt en zijn eigen passie inzet voor betekenisvol onderwijs. Tjeerd vindt het "fantastisch" dat hij door de jury is uitgekozen tot Leraar van het Jaar. "Als ambassadeur ga ik de boer op om te vertellen dat we het niet meer moeten hebben over werkdruk, maar over vitaliteit. Over vertrouwen geven. Daar ontbreekt het nog wel eens aan." Volgens de Limburgse leerkracht moet je niet achterover hangen en maar klagen. "Daar gaat de werkdruk niet van weg."

De verkiezing wordt elk jaar georganiseerd door vier grote beroepsorganisaties, verenigd in de Onderwijscoöperatie. De jury kijkt vooral naar leerkrachten die hun passie uitdragen en anderen inspireren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →