Frauderend bejaard echtpaar genoemd in Panama Papers

Print
Frauderend bejaard echtpaar genoemd in Panama Papers

Er is voor tientallen miljoenen euro's beslag gelegd op onder meer Chinese kunst. Afbeelding: FIOD

De 81-jarige man en zijn 61-jarige echtgenote die in Gennep zijn aangehouden op verdenking van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrift en illegaal bankieren worden genoemd in de Panama Papers.

De man en vrouw, Hermanus van O. en Chun L. staan nergens officieel geregistreerd en hebben geen vaste woon- verblijfplaats. Ze komen voor in de gelekte administratie van het Panamese advieskantoor Mossack Fonseca. Dat zet vennootschappen op voor klanten op locaties waar hun vermogen of eigendommen nauwelijks worden belast. 

De Limburger sprak vorig jaar in Gennep nog met de Taiwanese Chun, naar aanleiding van de Panamapapers. Daarin stond dat zij eigenaresse was van Ocean Wide Finance Limited in Hongkong, dat ook een vestiging op de Maagdeneilanden zou hebben. "Ach meneer, dat bedrijf hebben we al jaren geleden geliquideerd. Je kunt wel allerlei constructies verzinnen, maar dat heeft geen zin", was haar reactie. "Uiteindelijk komt alles toch aan het licht. Of ik de belastingen ontduik? Nee hoor. Ik heb geen inkomsten in Nederland. Ik woon officieel in Taiwan, krijg daar mijn salaris en betaal daar belasting."

Lees ook: Panama Papers: wat is dat ook alweer?

Kunst en auto's 
Dinsdag werd er voor tientallen miljoenen euro's beslag gelegd op onder meer Chinese kunst, auto's, een Frans vakantiepark, een jachthaven in Nederland en tegoeden op bankrekeningen in Duitsland, Hongkong, Frankrijk en Panama.

Valse boekhouding
Het OM verdenkt de man en vrouw ervan dat zij een deel van de in Nederland gemaakte winst via valse boekhouding verplaatsen naar hun bedrijven in Hongkong. "Het voorlopig geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel is meer dan 41 miljoen euro", aldus het OM.

Bekijk hieronder een kaart met adressen uit de Panama Papers in Limburg