Compleet prehistorisch grafveld in Nederweert blootgelegd

Print
Compleet prehistorisch grafveld in Nederweert blootgelegd

Afbeelding: Jeroen Kuit

Archeologen hebben woensdag in Nederweert dertig graven uit de late ijzertijd blootgelegd in de Hoebenakker. Daarmee is het grootste prehistorische grafveld in de regio compleet opgegraven.

Niet eerder is volgens archeoloog Henk Hiddink in het Weerterland een omvangrijk prehistorisch grafveld  als dat in de nieuwbouwwijk Hoebenakker in Nederweert blootgelegd. In de periode tussen 2009 en 2013 zijn bij archeologisch onderzoek al 250 graven blootgelegd. Sinds vorige week wordt een noordelijker deel van de wijk onderzocht en zijn nog eens dertig graven uit de late ijzertijd gevonden, de laatste twintig zijn woensdag blootgelegd. Van het totaal aantal graven (280) dateert ongeveer de helft uit de Romeinse tijd (12 voor tot 450 na Christus) en de helft uit de late ijzertijd (250 tot 12 voor Christus).

Boerderij
Behalve de prehistorische en Romeinse vondsten is vorige week ook een middeleeuwse boerderij met twee waterputten en een bijgebouw blootgelegd. Een van die waterputten was gemaakt met een 380 centimeter lange holle boomstam. Ook zijn scherven van voorraadpotten en drinkbekers gevonden, uit de periode van 1100 tot 1250 na Christus.

 

 

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen