Helikopterkaping en ontsnapping uit gevangenis Roermond verijdeld

Print
De mannen die woensdag vluchtten voor de politie en bij oud-Roosteren na een wilde achtervolging werden tegengehouden, waren betrokken bij een ontsnappingspoging uit de gevangenis in Roermond.

Volgens de politie wilden de criminelen uit de Amsterdamse onderwereld een helikopter kapen om daarmee vermoedelijk een verdachte van een liquidatie te bevrijden uit de gevangenis in Roermond.

Een arrestatieteam schoot na een wilde achtervolging in oud-Roosteren rond half drie een verdachte dood. Drie verdachten zijn opgepakt, aldus de politie tijdens een persconferentie in Amsterdam. De rijksrecherche doet onderzoek naar het schietincident. 

Lees ook: Getuigen: 'Ze reden als gekken het dorp binnen'

Tijdens de achtervolging gooide een van de verdachten een tas weg met daarin onderdelen van een automatisch geweer. De opgepakte mannen hadden volgens de politiechef 'diverse goederen' bij zich die ze hadden kunnen gebruiken bij de ontsnappingspoging. Hij gaf geen details.

Meer verdachten
Naast de drie aangehouden verdachten zoekt de politie ook nog een aantal anderen die bij de zaak betrokken zijn. Het gaat om mensen die bij politie en justitie bekend zijn vanwege hun relatie met de Amsterdamse onderwereld. 

Benaouf A.
De gevangene die de criminelen zouden hebben willen helpen ontsnappen, zou volgens het AD Benaouf A. zijn.  A. zit momenteel vast voor betrokkenheid bij de liquidatie van onderwereldkopstuk Najeb Boubouh in Antwerpen in oktober 2012. 

Advocaat Sander Janssen van Benaouf A. zegt dat hij slechts via de media kennis heeft genomen van de berichtgeving over zijn cliënt. “Van politie en justitie heb ik niets over het beweerde ontsnappingsplan gehoord. Dat hoeft ook niet, want als anderen hem uit de gevangenis willen halen, doet mijnheer zelf niets strafbaars", zegt de Amsterdamse advocaat. Hij bevestigt dat zijn cliënt in de gevangenis in Roermond een langdurige straf uitzit. "De laatste keer dat ik hem heb gesproken, verbleef hij daar nog."

Lees ook: Politie schiet man dood na achtervolging

Brabant
In het kader van het onderzoek werd ook in Maarheeze, in Oost-Brabant, gezocht door de politie. Daar werd woensdagmiddag een BMW klemgereden en hield een zwaarbewapend arrestatieteam een man aan. Hij werd geblinddoekt meegenomen. Er waren veel politieagenten op de been met kogelwerende vesten aan en er cirkelde enige tijd een politiehelikopter boven het dorp. 

De politie zocht lange tijd in de omgeving Maarheze nog naar enkele mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk die uit de auto waren ontkomen, volgens Burgernet Noord-Brabant. Ze controleerden daarbij onder meer tuinen van woningen in de wijk. De mannen werden uiteindelijk niet gevonden.