Criminelen wilden kopstuk Amsterdamse Mocro-maffia-kopstuk uit gevangenis bevrijden

Print
Criminelen wilden kopstuk Amsterdamse Mocro-maffia-kopstuk uit gevangenis bevrijden

Afbeelding: ANP

De man die de criminelen die woensdag in Limburg werden opgepakt uit de Roermondse gevangenis wilden bevrijden, is vrijwel zeker de Amsterdamse topcrimineel Benaouf A. Hij zit vast voor zijn rol bij een liquidatie in Antwerpen.

Daar werd in 2012 op de stoep van een hotel de 34-jarige Najeb Bouhbouh geliquideerd. A. trad op als 'verbindingsofficier' tussen de schutters en de man die Bouhbouh naar het hotel lokte. Hij kreeg er in hoger beroep 12 jaar cel voor.

Die liquidatie betekende een nieuwe opleving van het aantal moorden op criminelen in de hoofdstad. Daarbij kwamen veel jonge, veelal Marokkaanse, criminelen om bij diverse schietpartijen.

Staatsliedenbuurt
Benaouf zelf kwam op 29 december 2012 ook aan de beurt. Bij een wilde schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, waarschijnlijk een wraakactie voor de liquidatie van Bouhbouh, kwamen Youssef Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) om. Benaouf A. wist te ontsnappen. De daders van de schietpartij schoten op de vlucht nog met een kalasjnikov van dichtbij op twee motoragenten. Ze werden mede door die actie veroordeeld tot levenslang.

Geweldsexplosie
Die liquidatie betekende een enorme geweldsexplosie in de zogenoemde Mocro-maffia in Amsterdam. Met als bizar hoogtepunt de gruwelmoord op Nabil Amzieb. Zijn afgehakte hoofd werd voor de deur van een shishalounge geplaatst en 's ochtends door voorbijgangers gevonden.

Eindhoven
A. zou in Eindhoven, de stad waar hij opgroeide, al zijn uitgegroeid tot een gevreesde crimineel. Toen hij daar te veel vijanden kreeg, verhuisde hij naar Amsterdam. Daar kreeg hij al snel de status van een nietsontziende drugshandelaar. 

Advocaat
Advocaat Sander Janssen van Benaouf A. zegt dat hij slechts via de media kennis heeft genomen van de berichtgeving over zijn cliënt. "Van politie en justitie heb ik niets over het beweerde ontsnappingsplan gehoord. Dat hoeft ook niet, want als anderen hem uit de gevangenis willen halen, doet mijnheer zelf niets strafbaars,” zegt de Amsterdamse advocaat. Hij bevestigt dat zijn cliënt in de gevangenis in Roermond een langdurige straf uitzit. “De laatste keer dat ik hem heb gesproken, verbleef hij daar nog."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →