Ontsnappen uit de bak: 5 spectaculaire pogingen

Print
Ontsnappen uit de bak: 5 spectaculaire pogingen

De gevangenis in Sittard. Foto: Bing Maps

De politie voorkwam woensdag een spectaculaire ontsnapping uit de gevangenis van Roermond met behulp van een gekaapte helikopter.

Het is niet voor het eerst dat een dergelijke stunt mis gaat. Een overzicht van geslaagde en minder geslaagde ontsnappingspogingen.

Heli stort neer in Sittard
Proberen te ontsnappen uit de gevangenis met een helikopter: het gebeurde al eens eerder in Limburg. In De Geerhorst in Sittard, twintig jaar geleden. Het ging vermoedelijk om een vluchtpoging van een Colombiaanse gevangene. Ook hier ging het fout. De helikopter werd gestolen bij een bedrijf in België, zo’n vijftig kilometer van Sittard. De piloot was daar in opleiding. Toen de helikopter een landing probeerde te maken op de luchtplaats van De Geerhorst, raakte de staart één van de lichtmasten. Het toestel stortte neer en ontplofte. De piloot overleefde het niet.

Piloot gedwongen
In België, in een gevangenis in Brugge, lukte het acht jaar geleden wél. Drie zware jongens wisten te ontsnappen met een gekaapte helikopter. Het toestel werd gestolen bij de luchthaven van Ursel. De piloot werd vervolgens gedwongen om de gedetineerden op te pikken bij de gevangenis. Het trio had net gelucht. Ze vlogen met de helikopter naar Aalter, waar een vluchtauto klaar stond. De actie zou op poten zijn gezet voor de zware crimineel Ashraf Sekakki, ook wel ‘de schrik van de flikken’ genoemd. De twee anderen waren ‘bijvangst’.

Kleding geruild
We blijven nog even bij onze Zuiderburen, waar ze Nordin Benallal tot De Paling hebben gedoopt. Da’s niet voor niets. Hij wist in totaal vier keer uit de gevangenis te ontsnappen. Zo wist hij in 2001 zomaar het cellencomplex van Ittre uit te lopen in de kleren van zijn broer. De twee hadden op het toilet van kleding gewisseld tijdens een gevangenisbezoek. Toen Nordin Benallal eenmaal buiten was, kwam hij erachter dat hij z’n sleutels was vergeten. Dus stapte hij opnieuw de gevangenis in, om er vervolgens weer onopgemerkt uit te wandelen. Mét sleutel.

Tunnel gegraven
Eén van de spectaculairste ontsnappingen in Nederland staat op naam van Hulda Kiel. De vrouw uit Boxtel groef in 2010 met behulp van een verfkrabber een tunnel waardoor ze uit de Koepelgevangenis in Breda kon kruipen. Naar eigen zeggen kostten de voorbereidingen haar slechts drie weken. Eenmaal op vrije voeten, werd Kiel echter snel weer opgespoord.

Cipier omgekocht
De Nederlandse crimineel Willem de Wolf zat vast in Antwerpen en sloot in 2001 een deal met een cipier. Voor een flink geldbedrag regelde de gevangenisbewaarder een cipierspak en liep zo samen met De Wolf naar buiten. Daar stond een vluchtauto klaar met wat handlangers van de Nederlander. De corrupte cipier kon niet genieten van zijn beloning. Hij bleek te zijn omgekocht met vals geld.