Meerdere verdachten mislukte helikopterkaping nog op de vlucht

Print
Meerdere verdachten mislukte helikopterkaping nog op de vlucht

Afbeelding: Annemiek Mommers

Meerdere verdachten die volgens de politie betrokken waren bij het plan om met een helikopter een zware crimineel uit de gevangenis van Roermond te bevrijden, zijn nog voortvluchtig.

De politie liet donderdag weten dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn in de zaak. Wel zegt de politie te weten wie de verdachten zijn.

Een dag na de verijdelde vluchtpoging van topcrimineel Benaouf A. wordt meer en meer duidelijk hoe de politie woensdag te werk is gegaan. Zo belde de politie dinsdag al de beheerder op van vliegveld Kempen in Budel over wat er te gebeuren stond. 

Vervangen
Een dag later arriveerden rond 10:00 uur arrestatieteamleden in een wit busje bij het vliegveld. De beheerster stond zelf achter de balie en werd vervangen door een politieman. Die deed zich voor als vliegveldmedewerker. Het arrestatieteam parkeerde de bus uit het zicht en stelde zich op in de buurt van een loods.


Luchtbeeld van vliegveld Kempen in Budel. 

Daar vlakbij stond de door de criminelen gehuurde helikopter bij het pompstation. Het toestel was een Robinson R66. Een helikopter met plek voor de piloot, drie passagiers en laadruimte. De machine is aan de buitenzijde zelfs nog relatief eenvoudig uit te rusten met een mand die een lading van zo'n tachtig kilo en 1,90 meter kan dragen.

Benaouf A.
Daarmee hadden ze de piloot onder bedreiging naar de gevangenis in Roermond willen laten vliegen. Daar zit Benaouf A. een straf van twaalf jaar uit voor betrokkenheid bij de liquidatie van een Amsterdams-Marokkaanse crimineel in 2012. A. wordt gezien als een van de kopstukken van de zogenoemde Mocro Maffia. Amsterdamse criminelen van Marokkaanse komaf die niet terugdeinzen voor zwaar geweld en liquidaties.

Parkeerplaats
Woensdag rond half twee 's middags verschenen de Amsterdamse criminelen bij Kempen Airport aan de balie. Met hoeveel ze waren, weet de vliegveldbeheerder niet. Ze heeft ook geen idee wat zich op de parkeerplaats aan de Luchthavenweg afspeelde. Stonden daar ook de BMW en Audi die later in respectievelijk Maarheeze en Roosteren werden gestuit?

"We hadden geen zicht op de situatie." De vrouw vertelt dat zij en haar broer - medebeheerder- zich elders in het kantoorgebouw bevonden. Het vliegveldrestaurant zat 'bomvol'. Niemand zou iets van de actie hebben gemerkt. Die werd uitgevoerd aan de andere zijde van het kantoorgebouw. Om 13.50 uur was de situatie onder controle en vertrok de gehuurde heli weer. Van welk bedrijf hij is en waar hij vandaag kwam, wilde de vliegveldeigenaar niet zeggen. Ze heeft geen idee hoeveel personen zijn aangehouden.


De Roermondse gevangenis waar topcrimineel Benaouf A. zijn straf uitzit. 

Onduidelijk
Wat zich daarna heeft afgespeeld, is nog niet helemaal duidelijk. Was de verijdelde kaping in Budel het begin van de achtervolgingen tot in Maarheeze en Roosteren? De vliegveldbeheerder zegt daar niets van te hebben gemerkt. Stonden de criminele metgezellen in de BMW en Audi in de buurt of op veilige afstand?

Aangezien de politie van de kapingspoging op de hoogte was, moeten op strategische plekken rond het vliegveld politiemensen klaar hebben gestaan om in te grijpen. Zeker aangezien de nabijgelegen A2 een snelle vluchtroute bood. Dus hoe konden eventuele metgezellen van de Amsterdamse criminelen dan ontkomen?

De Amsterdamse politie deelt geen informatie. Zelfs al zouden de voortvluchtige mannen in de loop van donderdag worden opgepakt, doet de politie daar geen mededelingen over, laat een woordvoerder weten. Ze wil de zaak eerst volledig onder controle hebben.

 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje