Dubbel spoor naar Gladbach

Print
Dubbel spoor naar Gladbach

Afbeelding: iStock

De spoorlijn van Kaldenkerken naar Breyell wordt verdubbeld. De Duitse regering heeft voor het karwei 130 miljoen euro klaarliggen. Al met al gaat de aanleg tien jaar duren

Over de verdubbeling wordt al jaren gepraat. Eindhoven wil een intercityverbinding met Airport Düsseldorf, Nederland wil een snelle verbinding naar het Roergebied en Zuid-Duitsland voor de goederentreinen en Venlo verlangt daarbij een betere  spoorverbinding voor regionale reizigers.  

Duitsers
De Duitsers zijn ook gebaat bij een goede spoorverbinding met Nederland. "Niet Hamburg maar Rotterdam is onze zeehaven”, zei Armin Laschet, de nieuwe minister-president van Noordrijn-Westfalen onlangs tijdens zijn kennismakingsbezoek tegen premier Mark Rutte.

Goed nieuws
De Limburgse VVD-gedeputeerde Twan Beurskens noemt  het bericht uit Berlijn 'supergoed nieuws'. De Venlose CDA-wethouder Jos Teeuwen rekent erop dat Nederland  aan de vervoerder die  tussen Eindhoven en Düsseldorf mag gaan rijden de opdracht meegeeft dat het de reiziger gemakkelijk moet worden gemaakt. "Je moet met je telefoon een internationaal kaartje kunnen kopen zonder dat je gedonder krijgt met een Nederlandse of Duitse conducteur”, zegt Teeuwen.

Grote stap
Een deel van de 130 miljoen gaat ook naar uitbreiding van een stuk spoor achter Mönchengladbach. De Lobberichse deelstaatparlementariër Markus Optendrenk (CDU)  spreekt over 'een grote stap'. "Als de lijn geen topprioriteit had gekregen, waren de plannen tot 2030 de ijskast in gegaan.”

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje