Gardetreffen van Eupen naar Geleen verplaatst wegens tekort aan mankracht

Print
Gardetreffen van Eupen naar Geleen verplaatst wegens tekort aan mankracht

Een bonte verzameling gardes presenteerde zich tijdens het Euregionaal Gardetreffen dat dit jaar in Heerlen werd gehouden. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Voor het 24ste Euregionaal Gardetreffen wijkt het bestuur noodgedwongen uit van Eupen, waar het evenement dit keer zou plaatsvinden, naar Geleen. Dat meldt secretaris Ruud Looijen.

„Eupen kreeg de organisatie niet geregeld. Kwestie van te weinig mankracht. We willen per se dat het treffen doorgaat, vandaar dat we op zoek zijn gegaan naar een alternatief.” 

Het Euregionaal Gardetreffen vindt traditiegetrouw twee weken voor carnaval plaats. Dat zal dit keer zijn op zondag 28 januari in de Biesenhof in Geleen. Twintig verenigingen, bestaande uit gardisten, muzikanten en dansmarietjes, verzamelen zich ’s morgens in café De Kroon, waar burgemeester Sjraar Cox het startsein zal geven. Daarna trekken de circa 450 deelnemers in een optocht naar de Biesenhof, waar de gardes zich zullen presenteren. De helft komt uit Limburg. 

België is met één team vertegenwoordigd. De rest komt uit het Duitse grensgebied. In 2019 bestaat het Euregionaal Gardetreffen 25 jaar. De jubileumeditie zal plaatsvinden in Kerkrade. Eerder dit jaar in februari was het 23ste evenement in Heerlen. De organisatie was toen in handen bij het Garderezjiment d’r Kuëb va Heële.