Carnaval Roermond krijgt nieuw evenement

Print
Carnaval Roermond krijgt nieuw evenement

Afbeelding: Luc Lodder

Het moet een impuls geven aan de carnavalszondag in Roermond. Het evenement ‘Vastelaoves Villaasj’ in Maasniel. „Het straatcarnaval moet weer terugkeren.”

Op zondag 11 februari 2018 moet het gaan plaatsvinden, Vastelaoves Villaasj. Een evenement dat tegenwicht moet gaan bieden aan de massale publieksevenementen waarvan het recept steevast hetzelfde is: groot podium, dezelfde bekende artiesten die ook elders optreden en een plein dat vooral op de drankconsumptie is gericht. „We wilden niet alleen iets anders, maar constateerden ook dat de carnavalszondag in Roermond erg rustig is. Er zijn prinsenrecepties, maar dat is tegenwoordig vooral een aangelegenheid van de verenigingen. Je hebt nog het Marktspektakel in Swalmen en dat is het dan wel. Wij willen mensen weer een reden geven om niet naar bijvoorbeeld Maastricht af te reizen”, vertelt Marc Breugelmans, een van de initiatiefnemers. 

De Raadhuisstraat, het Betjesplein, het Dokter Molplein en het Pastoor Slangenpad zullen tijdens de happening worden omgebouwd tot carnavalsdorp. De invulling van het programma zal voor een groot gedeelte door aanmeldingen vanuit het publiek worden ingevuld. „Er zullen podiums zijn waar mensen die iets willen laten zien op terecht kunnen. Carnavalswagens kunnen een plek krijgen. Er kan heel veel”, vertelt Peter Blanckers, voorzitter van de stichting Vastelaoves Villaasj in oprichting. „Uiteraard zullen we ook zelf voor een programma zorgen, maar er is veel ruimte voor de eigen invulling door creatieve carnavalsvierders.” 

Het evenement houdt wel in dat de traditionele optocht die op zondag altijd in Maasniel werd gehouden, niet meer op de ouderwetse manier zal trekken. „Deelnemers kunnen in het carnavalsdorp hun act of wagen laten zien en het volk trekt dan langs hen af. We denken dat deze opzet aan zal slaan. Het straatcarnaval moet weer terugkeren.” Hoewel het idee afkomstig is van VV De Katers uit Maasniel en oud-prinsen van Maasniel is er juist gezocht naar mensen van buiten de geijkte verenigingen om het evenement te dragen. Ook is het evenement bedoeld voor iedereen. Breugelmans: „We trekken vijf jaar uit om te proberen van het evenement een bovenregionale happening te maken.”