Flauwekul in de zomer

Print
Flauwekul in de zomer

Ook tijdens de elfde editie van het zomercarnaval trok de optocht door de straten van Horst. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Het was feest in Horst afgelopen weekeinde. Daar werd op zaterdag voor de elfde keer het zomercarnaval gevierd. Het is (nog) niet een evenement dat het carnaval in de winter qua publieke belangstelling voorbijstreeft, maar het is wel gezellig.

Niemand die het elf jaar geleden voor mogelijk had gehouden, maar afgelopen zaterdag was het toch echt zover: het zomercarnaval in Horst vierde zijn eerste carnavaleske jubileum. Elf jaar nadat er voor de grap een zomerse prins carnaval werd uitgeroepen, trok er een carnavalsoptocht door de straten van het dorp. 
Nee, je moet dat zomercarnaval zeker niet al te serieus nemen. „In feite is het een georganiseerde flauwekul”, legt Jac Coumans uit. Zeg maar de geestelijk vader van het evenement. Ontstaan vanuit een vaste groep mensen die op maandagavond voor de gezelligheid bij elkaar kwam en die elf jaar geleden voor de grap besloot een prins carnaval uit te roepen. Dat werd dus Coumans. „Al wist ik daar zelf op dat moment niets vanaf. Ik vond het best, maar wilde het dan ook meteen goed aanpakken. Als ik dan prins moest worden, wilde ik ook een receptie.” Dankzij een samenwerking met carnavalsvereniging D’n Dreumel werd er een receptie georganiseerd en zelfs een optocht in elkaar gezet. De grap sloeg aan. „Inwoners van Horst hebben het evenement vanaf het begin omarmd en meegedaan. De tombola die aan het evenement is verbonden zorgt voor inkomsten.” 

Prinsenwagen
En zo kan het gebeuren dat op een warme avond in juli je in de Gasthuisstraat in Horst tegen het podium voor de receptie van de zomerprins en optredens van Horster artiesten aanloopt. Dat podium is nu nog leeg want eerst moet de optocht nog trekken met als middelpunt de grote prinsenwagen die al die jaren beschikbaar wordt gesteld door het jeugdcarnaval uit Sevenum. Verder is er een drumband, twee auto’s, een als non verklede man op een brommer met het bordje No-nonsense. De tien oud-zomerprinsen hebben ieder een step om de optocht af te leggen. De stoet zet zich om 18.11 uur, precies zoals het programma voorschrijft, in beweging. 
Een politiewagen waarschuwt verkeersdeelnemers dat er een carnavalsoptocht voorbijkomt. Het zomercarnaval is begonnen. 

Bloemen
De optocht legt dezelfde weg af als de carnavalsoptocht in de winter alleen staan er nu minder mensen langs de route. De toeschouwers die toevallig langs de route wonen, langskomen of bewust een plekje hebben opgezocht krijgen van de oud-prinsen op de step een bloemetje, het is ten slotte jubileum. Oud-prins Peter I (Speijcken) stept vrolijk mee. „De zomerprins wordt in de winter gevraagd en gaat rond carnaval ook alle recepties af. 
Maar in tegenstelling tot al die andere prinsen komt hij in de zomer terug. Dat maakt hem en in feite het dorp bijzonder. Een evenement als dit zie je nergens anders.”