Limburger maakt de minste kilometers met de auto

Print
Limburger maakt de minste kilometers met de auto

Afbeelding: Thinkstock

Auto's die in Limburg geregistreerd staan, rijden gemiddeld het minste aantal kilometer vergeleken met wagens uit andere provincies.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag publiceert.

11.200 kilometer
Gemiddeld reed een particuliere personenauto die geregistreerd staat in onze provincie 11.200 kilometer in het jaar 2016. Flevoland maakt het hoogste aantal kilometers van alle provincies, namelijk 14.200. daarnana volgen auto's uit Friesland en Drenthe (12.700 kilometer).

Uit de cijfers blijkt verder dat er in totaal in ons land 2,2 procent meer autokilometers werden gemaakt dan het jaar ervoor. Met zijn allen legden we in 2016 118,5 miljard kilometer af. Vooral auto's van bedrijven legden meer kilometers af, maar ook particulieren reden meer dan een jaar eerder.

Meer auto's
De groei van het aantal personenautokilometers in 2016 wordt voor een deel veroorzaakt doordat er meer auto's waren (+1,3 procent). Daarnaast zijn met personenauto's gemiddeld meer kilometers afgelegd (+1 procent). Met een personenauto werd vorig jaar gemiddeld 13.200 kilometer gereden.

Nog nooit zo hoog
Het CBS stelt dat het aantal personenautokilometers nog nooit zo hoog is geweest als in 2016. Vergeleken met 2006 is het aantal gestegen met ruim 9 miljard. Op dit moment rijden er 1 miljoen meer Nederlandse personenauto's rond dan tien jaar geleden. Er is vrijwel in elk jaar sprake van groei, behalve in enkele jaren tijdens de economische crisis.

Personenauto's van bedrijven reden vorig jaar 25,3 miljard kilometer, een stijging van 5 procent. Bijna 80 procent van alle personenautokilometers wordt afgelegd door particuliere voertuigen. Zij reden vorig jaar ruim 93 miljard kilometer, een groei van 1,5 procent ten opzichte van 2015.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →