Helft van Limburgers: 'Identiteit wordt bedreigd'

Print
Helft van Limburgers: 'Identiteit wordt bedreigd'

Afbeelding: Harry Heuts

Dialect, vastelaovend, het Limburgse landschap en gezelligheid maken de Limburgse identiteit. Dat blijkt uit een enquête onder 561 Limburgers die De Limburger en het Limburgs Museum hebben laten uitvoeren. Het slechte nieuws: die identiteit wordt bedreigd, vinden de respondenten.

Bijna iedere deelnemer aan het onderzoek weet het zeker: een Limburgse cultuur, die bestaat zeker. Alleen: de helft - 53 procent - vindt dat die bedreigd wordt. Door dialect dat verwaterd, bijvoorbeeld. Maar tillen we daar nu zo heel zwaar aan? Nou, ja. Maar lang niet iedereen. 50-plussers meer dan jongeren, laat het onderzoek zien.    

Lees ook: Je komt er niet goed tussen bij de Limburgers

Nieuwkomers
Zowel geboren en getogen Limburgers als provinciegenoten die hier pas later zijn neergestreken is voorgelegd hoe ze denken over identiteit. Waar de eerste groep zichzelf als uiterst positief beoordeelt - vriendelijk, betrouwbaar, vrijgevig - ligt dat bij de 'nieuwkomers' allemaal wat genuanceerder: die lijken minder geneigd om 'de Limburger' een pluim te geven. Over één ding zijn ze het wél eens: 'rechtdoorzee' en 'direct' zijn nou niet bepaald typeringen die bij 'ons' passen, vinden de ondervraagden.

Hoe sterk is onze cultuur? Wat is het Limburgse idee van identiteit? Er waardoor voelt de Limburger zich nu zo bedreigd? En staan we eigenlijk wel zo open voor anderen? Lees het maandag in De Limburger.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →