'Juulke is het grootste talent dat ik in mijn carrière heb ontmoet'

Print

Juulke met een door Herr Seele getekend portret waarbij de geest van Cowboy Henk over hem waakt. Afbeelding: Johannes Timmermans

Peter van Heirseele, de Belgische kunstenaar en striptekenaar die onder zijn pseudoniem Herr Seele samen met Kamagurka al 36 jaar de strip Cowboy Henk maakt, noemt Juulke Essers uit Amby het grootste tekentalent dat hij in zijn carrière heeft ontmoet.

De vijftienjarige Maastrichtenaar neemt zaterdag als enige Limburgse deelnemer deel aan de finale van het NK Striptekenen voor de jeugd in het Chassé Theater in Breda.

Natuurtalent
"Hij is een ongelofelijk natuurtalent. Zijn natuurlijke, doorwrochte manier van tekenen en zijn gevoel voor het compleet absurde, ik ben fier dat hij mijn protegé is. Ik voorzie voor hem een grote toekomst. Ik acht hem zelfs nu al rijp om school te verlaten en beroepskunstenaar te worden."


De strip waarmee Essers doordrong tot de finale van het NK Striptekenen voor de jeugd.

"Eigenlijk zou hij zoals vroeger tijdens het meester-gezel-principe zeven jaar in de leer moeten gaan bij een beroepskunstenaar om het vak écht te leren en zijn kwaliteiten te vervolmaken. Op het vlak van scenario’s schrijven zou hij nog grote stappen kunnen zetten.  We leven in een tijd dat beeld steeds belangrijker wordt, En er zijn heel veel mooi getekende strips, maar zelden met diepgaande scenario’s. Als Juulke zich daarop zou toeleggen en bijvoorbeeld biografieën van belangrijke historische figuren in strip zou omzetten – waar ook zijn passie naar uitgaat - denk ik dat hij een hele grote toekomst tegemoet gaat.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →