Maastrichtse moskee vreest voor coup door salafisten
De El Fath-moskee in Maastricht. — © De Limburger/Loraine Bodewes
Een groep jongeren wil het moskeebestuur in Maastricht afzetten. Het zittende bestuur van de Marokkaanse moskee riep de hulp van de politie in.
De Marokkaanse gemeenschap in Maastricht vreest voor een machtsovername in moskee El Fath door salafisten. Het moskeebestuur heeft de politie ingeschakeld om escalatie te voorkomen.
ZorgenEen groep jongeren heeft vorige maand gepoogd het bestuur tot aftreden te dwingen. Een volgens het moskeebestuur ‘illegale vergadering’ in het gebedshuis met als doel een stemming over een nieuw bestuur is op zijn verzoek door tussenkomst van de politie beëindigd. Aanwezig waren zo’n dertig ‘broeders’. De jongeren vinden het zittende bestuur - eerste generatie arbeidsmigranten - incompetent en willen verandering met meer activiteiten gericht op onderwijs in de moskee.
De groep maakt zich zorgen over het gebrek aan een vaste imam, de vastgelopen verbouwingsplannen en het uiteenvallen van de onderwijscommissie, blijkt uit een via sociale media verspreide boodschap. Het zittende bestuur denkt een meerderheid achter zich te hebben, zegt voorzitter Mohamed El Yamani.
GeheimzinnigheidDe gemeenschap heeft vermoedens dat het om salafisten gaat. Die vermoedens worden versterkt doordat de groep niet openlijk naar buiten treedt en geen duidelijkheid geeft over de religieuze richting. Door deze geheimzinnigheid is een bemiddelingspoging van een vertrouwenspersoon radicalisering uit de Marokkaanse gemeenschap op niets uitgelopen. Enkele leden van de groep worden gezien als radicalen. Verwacht en gevreesd wordt dat de jongeren uit zijn op een salafistische machtsovername zoals die ook elders in met name Marokkaanse moskeeën in het land plaatsgrijpt.
Steeds meer moskeeën komen onder invloed van salafisten, blijkt uit recente publicaties van onder meer inlichtingendienst AIVD. Via onderwijs proberen salafisten hun invloedssfeer uit te breiden.
Volgens de politie is het verder aan beide partijen om eruit te komen. Er is geen sprake van strafbare feiten, zegt een politiewoordvoerder.