Rechter: oud-bestuurders Daelzicht krijgen geen extra vertrekpremie

Print
Rechter: oud-bestuurders Daelzicht krijgen geen extra vertrekpremie

Het hoofdkantoor van Daelzicht in Heel. Afbeelding: De Limburger/Jeroen Kuit

Niet meer dan de balkenendenorm. Dat oordeelt de rechter en hij maximeert de vertrekregeling voor twee ex-bestuurders van de zorginstelling op 180.097 euro.

De oud-bestuurders Jan Valkenborgh en Jenny Buijks van zorginstelling Daelzicht hebben geen recht op een extra vergoeding, bovenop de eerder overeengekomen vertrekregeling van 180.097 euro. Dat heeft de rechter in Roermond deze week geoordeeld. 
Beide bestuursleden, die in april terugtraden bij de zorginstelling voor gehandicapten nadat hun positie onhoudbaar was geworden, dachten aanspraak op die vergoeding van circa 22.000 euro te kunnen maken voor openstaande verlofdagen. 

Volgens hen was dit vastgelegd in een overeenkomst die was overeen gekomen met de raad van toezicht. Daelzicht weigerde echter dat extraatje te betalen.

Maximaal
De rechter in Roermond zette deze week echter een streep door deze eis van Valkenborgh en Buijks. Wanneer de verlofdagen zouden worden uitgekeerd, zou de vertrekregeling boven de in de Wet normering topinkomens (Wnt) vastgestelde maximale beloningen uitkomen. En dat weegt volgens de rechter zwaarder dan de overeenkomst. 

De rechter oordeelde ook verschillend over de twee bestuurders. De Wnt schrijft namelijk voor dat bestuurders het salaris van de maanden waarin ze geen actieve werkzaamheden hebben verricht voor hun werkgever van de vertrekpremie moeten aftrekken. Tenzij er sprake is van ziekte. De rechter stelt vast dat dat geldt voor Buijks, maar niet voor Valkenborgh. Zodoende moet hij het verkregen salaris over enkele maanden nog aftrekken van zijn vertrekpremie. De rechter veroordeelde daarnaast beide voormalige bestuursleden tot het betalen van de proceskosten van ruim 2000 euro per persoon. 

Tevreden
Voorzitter van de nieuwe raad van toezicht van Daelzicht, Antoinette Knoet-Michels, zegt tevreden te zijn met de uitspraak. "Wij hebben na ons aantreden gezegd dat we ons wilden houden aan de Wnt. De rechter geeft ons daarin nu gelijk." De advocaat van Buijks en Valkenborgh, Karina Lemmens, liet gisteren weten dat haar cliënten zich nog beraden over het in beroep gaan tegen het vonnis. 
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu