Martens: EK heeft mijn leven en vrouwenvoetbal in Nederland veranderd

Print
Martens: EK heeft mijn leven en vrouwenvoetbal in Nederland veranderd

Afbeelding: AFP/Tobias Schwarz

Samen met het Nederlands vrouwenelftal de Europese titel veroveren was haar grootste prestatie en zeker alle opofferingen waard. Dat zegt Lieke Martens in een interview op FIFA.com.

"Het was de belangrijkste maand in mijn leven", blikt het Nieuw Bergense voetbalfenomeen terug op de site van de wereldvoetbalbond. "Het was een fantastisch gevoel om deel van dat team te zijn. We hadden een geweldig toernooi en ik ben blij dat ik een belangrijke rol kon spelen. Spelen en scoren in de finale is een onvergetelijke ervaring."

Martens is ervan overtuigd dat de status van vrouwenvoetbal in Nederland voor altijd veranderd is door hun succes. "Voor het toernooi waren de verwachtingen hoog, maar gaandeweg gingen ze door het dak. We hadden gigantisch veel steun, niet alleen in de stadions maar ook van mensen thuis achter de televisie, in het hele land. Het is fantastisch om te zien hoeveel mensen naar de finale keken en hoeveel aandacht we kregen in de pers. Ik denk dat veel mensen hun mening over vrouwenvoetbal hebben bijgesteld. We kunnen trots zijn op onszelf."

Beste speelster
De Limburgse is samen met Carli Lloyd uit de Verenigde Staten en de Venezolaanse Deyna Castellanos een van de genomineerden voor de FIFA-prijs voor de beste voetbalster ter wereld, die op 23 oktober in Londen uitgereikt wordt. "Het wordt niet makkelijk om deze prijs te winnen, maar dat ik al zover gekomen ben is al geweldig", aldus Martens. "En deze keer zorg ik ervoor dat ik me voorbereid."

Daarmee verwijst Martens naar het moment eerder dit jaar toen ze de prijs voor beste Europese speelster in ontvangst nam en ze even met haar mond vol tanden stond.