Federer verslaat Nadal in finale Shanghai en pakt zesde titel

Print
Federer verslaat Nadal in finale Shanghai en pakt zesde titel

Afbeelding: ANP

Roger Federer heeft het masterstoernooi van Shanghai gewonnen. De 36-jarige Zwitser overklaste zondag in de finale zijn Spaanse rivaal Rafael Nadal: 6-4 6-3. Federer vierde op het Chinese hardcourt zijn 94e ATP-titel, zijn zesde al van dit jaar.

De negentienvoudig grandslamkampioen boekte zijn vijftiende overwinning op Nadal. Federer heeft nu de laatste vijf ontmoetingen met zijn 'eeuwige' rivaal gewonnen. Nadal, de huidige nummer één van de wereld, leidt in de onderlinge ontmoetingen nog wel met 23-15. Met de seizoensfinale van volgende maand in Londen voor de boeg, kan Federer de Spanjaard voor het einde van het jaar van de mondiale troon stoten. De nummer twee van de wereldranglijst snoepte in Shanghai weer iets van zijn achterstand af.

Blessureleed
Federer versloeg de 'gravelkoning' van Mallorca begin dit jaar in de finale van de Australian Open, waar de twee grootheden uit het mannentennis elkaar weer troffen na lang blessureleed. De Zwitser klopte Nadal vervolgens ook op het hardcourt in Indian Wells en Miami. Federer sloeg het gravelseizoen over om zijn lichaam te ontzien. Nadal domineerde als vanouds op het gravel, met zijn tiende titel op Roland Garros als bekroning.

Federer won daarna op het 'heilige' gras van Wimbledon en Nadal zegevierde op de US Open, waar de Zwitser zich in de kwartfinale liet verrassen door Juan Martin Del Potro. Federer nam in Shanghai in de halve finales revanche op de Argentijn en domineerde zondag het titanenduel met Nadal. De Zwitser maakte een einde aan de zegereeks van de Spanjaard, die op de US Open, in Peking en Shanghai zestien partijen op rij had gewonnen.

FedExpress
Federer brak Nadal direct in de eerste game dankzij een formidabele backhand langs de lijn. Hij trok de eerste vervolgens snel naar zich toe. Hoogtepunt was de vierde game, die hij met vier aces op rij binnen een minuut binnenhaalde. In de tweede set forceerde Federer op 2-2 opnieuw een break. De 'FedExpress' stoomde door en maakte het op de service van Nadal af.

"Het was fijn om weer samen met je op de baan te staan", zei Federer tegen zijn Spaanse rivaal én vriend. "Hopelijk komt er meer moois aan."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →