Uitzonderlijk weer: dagrecord voor Limburg

Print
Uitzonderlijk weer: dagrecord voor Limburg

Afbeelding: ANP

Het uitzonderlijke weer heeft er zondagmiddag voor gezorgd dat er in Limburg een weerrecord is gesneuveld.

De hoogste temperatuur voor 15 oktober werd tot dusver gemeten in het Middenlimburgse Ell en stond op 22,6 graden. Rond 14:00 uur steeg het kwik zondagmiddag op deze plek al naar 23 graden.

Warmterecord
Het Nederlandse warmterecord van 15 oktober staat volgens Weerplaza scherp, met 24,9 graden in Eindhoven in 1990. Hoewel het prachtig weer is, halen we die temperatuur zondag waarschijnlijk net niet. Het bijzonder fraaie najaarsweer joeg de mensen naar buiten, waar ze al wandelend, fietsend en genietend op een terras profiteerden van de aangename termperatuur. De ijssalons deden goede zaken.

Het zomerse warme weer zorgde ook voor drukte richting de kust. Veel mensen hebben besloten het strand op te zoeken, maar de meeste mensen komen voordat ze op de plek van bestemming aankomen volgens de Verkeersinformatiedienst (VID) in files terecht. 

Zonnig
Volgens Weerplaza worden zondag maximumtermperaturen bereikt van 20 in het noorden van het land tot 24 graden in Limburg. De zuidelijke wind die alle warmte onze kant opblaast waait zwak of matig met een windkracht van 2 tot 4.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Dat de lucht zo warm is hebben we te danken aan het samenspel tussen tropische orkaan Ophelia die Ierland nadert en een groot hogedrukgebied boven Europa. "Tussen deze twee systemen is vanuit Marokko en Algerije een snelweg van subtropische lucht ontstaan waardoor de atmosfeer in onze omgeving opwarmt tot bijzonder hoge temperaturen", zegt weerman Michiel Severin. Als gevolg hiervan zullen vele KNMI-meetpunten nieuwe dagrecords realiseren.

Datumrecords
Maandag zullen volgens Weerplaza zeker datumrecords sneuvelen. Dan wordt het 's middags vrij zonnig en zeer warm: 22 tot lokaal in Limburg zelfs 26 graden. In veel regio's wordt het dan de warmste 16 oktober sinds de start van de metingen. Het datumrecord voor 16 oktober is 24,2 graden, gemeten in Maastricht in 1949.

De verwachting is zelfs dat alle 32 meetpunten in Nederland maandag hun record verbeteren. Het zijn ongekende temperaturen voor de tijd van het jaar. De gemiddelde temperatuur ligt deze dagen meestal 10 graden lager. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →