Doorbraak in zoektocht naar Graaf van Horne

Print
Doorbraak in zoektocht naar Graaf van Horne

George Paquay met het afgietsel (replica) waar het hart van de graaf inzat. Afbeelding: John Peters

De Weerter heemkundevereniging de Aldenborgh spreekt van een doorbraak in de zoektocht naar de stoffelijke resten van de Graaf van Horne, Philips de Montmorency.

Tijdens archiefonderzoek is men gestuit op een document uit 1643 waarin naar alle waarschijnlijkheid melding wordt gemaakt van het graf van de de graaf, die staat beschreven als een eerder veroordeeld edelman. Het graf zou zich bevinden aan de Paterskerk op de Biest in Weert. 

Verzetsleiders
Filips de Montmorency was een van de verzetsleiders ten tijde van de tachtigjarige oorlog en werd uiteindelijk door de Hertog van Alva veroordeeld tot de doodstraf. De graaf, die resideerde in Weert, is altijd in Weert beschouwd als een belangrijk persoon voor de geschiedenis van de stad.

Stoffelijke resten
Volgend jaar is zodoende het Van Hornejaar. "We hopen daarom dat het ons lukt om nog voor volgend jaar de stoffelijke resten te kunnen vinden. We hebben nu gelukkig een zeer sterke aanwijzing waar hij ligt begraven", vertelt Aldenborhvoorzitter Peter Korten. Het gaat concreet om een document waarin een gardiaan, een kloosteroverste, in 1643 melding maakt ven een graf bij de Paterskerk van een 'eerder veroordeeld edelman'. De Aldenborgh focust zodoende nu het grondradaronderzoek op deze locatie. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →