Nieuwe entree voor Amerikaans kerkhof in Margraten

Print

Afbeelding: Harry Heuts

De Amerikanen zijn overstag. Hun militaire begraafplaats in Margraten krijgt een nieuw bezoekerscentrum. In 2020, als Nederland 75 jaar bevrijd is, moet het klaar zijn. Studenten bouwkunde hebben alvast ontwerpen gemaakt.

Binnen nu en drie jaar krijgt de militaire begraafplaats in Margraten een nieuw entreegebouw. De autoriteiten in de Verenigde Staten hebben onlangs toestemming gegeven om dat bezoekerscentrum te bouwen. Het moet een gebouw worden dat bij de status van de begraafplaats past. Waarbij de beheerders niet op een cent meer of minder hoeven te kijken: er is een budget van 6 tot 7 miljoen dollar beschikbaar.

President
Het gebouw blijft straks eigendom van de Amerikanen. De American Battle Monuments Commission (ABMC), een dienst die rechtstreeks onder de president van de Verenigde Staten valt, bekostigt het project. "En wie betaalt, bepaalt", zegt burgemeester Dieudonné Akkermans. "Maar ze hebben ons nadrukkelijk uitgenodigd om mee te denken over het gebouw."

Invasie
Een delegatie uit Margraten is zelf gaan kijken naar bezoekerscentra op Amerikaanse begraafplaatsen in Engeland en Frankrijk. "In Normandië ligt die begraafplaats vlakbij de kust", zegt Akkermans. "Daar hoor je het verhaal van de invasie en de bevrijding. Vanuit het bezoekerscentrum kijk je zo uit over het water, over de zee die de geallieerden naar Europa bracht."

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Een van de ontwerpen voor het nieuwe bezoekerscentrum.

Adoptiegraven
Het verhaal van Margraten is dat van de adoptiegraven, constateert  Akkermans: "Alle 8301 graven zijn geadopteerd. Door families van hier, maar ook door mensen uit de wijde omtrek. Het feit dat er zo lang na de oorlog nog steeds voor de graven van hun gesneuvelde militairen wordt gezorgd, door mensen die de oorlog zelf niet hebben gemaakt, maakt diepe indruk in de Verenigde Staten. Dat hoor ik telkens weer als ik Amerikanen spreek. Het is iets wat nergens anders voorkomt."

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →