Minister schiet Limburgse bevers niet te hulp

Print
Minister schiet Limburgse bevers niet te hulp

Afbeelding: iStock

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) ziet geen reden om in te grijpen als de provincie Limburg het afschieten van bevers toestaat.

Dat antwoordt hij op vragen van Frank Wassenberg, het uit Geleen afkomstige Kamerlid voor de Partij voor de Dieren.

Afschieten
In het faunabeheerplan Bever 2017-2020 staat de provincie Limburg het afschieten van bevers onder voorwaarden toe. Voor Wassenberg reden om in Den Haag aan de bel te trekken. De provincie heeft zelf tussen 2002 en 2004 33 bevers uitgezet. "Je kunt niet eerst beschermde dieren uitzetten en ze vervolgens laten afschieten als ze het goed blijken te doen."

Schade
In Limburg leven ongeveer 700 bevers en hun aantal neemt in rap tempo toe. Door hun geknaag en gegraaf brengen ze geregeld schade toe aan landbouwgewassen. Ook ontregelen ze het waterpeil.

Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) heeft eerder al toegezegd om te experimenteren met nieuwe manieren om overlast van bevers te beperken. Dat moet ertoe leiden dat er zo min mogelijk dieren worden gedood.

Beschermd
De bever is een beschermde diersoort. Volgens minister Kamp heeft de provincie een ontheffingsbevoegdheid. Onder voorwaarden kan Limburg het afschieten van bevers toestaan. Ingrijpen acht hij dan ook niet nodig.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →