'Verwoestende aanslag dodelijkste ooit in Somalië'

Print
'Verwoestende aanslag dodelijkste ooit in Somalië'

Een soldaat en een voorbijganger helpen een gewonde man na de dubbele aanslag in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Afbeelding: AP

Het dodental van bomaanslagen zaterdag in de Somalische hoofdstad Mogadishu is opgelopen tot 231. Meer dan 200 mensen raakten gewond. De gecombineerde aanslag is volgens de autoriteiten de dodelijkste aanslag ooit in het Afrikaanse land.

Een bom die in een vrachtwagen was verstopt, ontplofte aan een drukke straat in Hodan, een buurt met veel overheidskantoren en restaurants. Het Safari Hotel stortte door de explosie in. Er vielen vele doden en gewonden. De politie vreesde toen al dat het dodental nog flink zou oplopen omdat er nog veel doden onder het puin liggen van het pand en enkele andere gebouwen die zijn ingestort. 

De tweede aanslag gebeurde later even verderop in de wijk Madina. Veiligheidstroepen was het verdachte rijgedrag van de chauffeur opgevallen. Zij hadden de achtervolging ingezet toen de bom ontplofte. 

Enorme schade
Een dag na de aanslagen wordt de enorme schade duidelijk. De politie en artsen in de Somalische hoofdstad spreken al van 231 doden en minstens 200 gewonden.

Veel slachtoffers hebben zware brandwonden opgelopen. "Ons ziekenhuis is overstelpt met doden en gewonden. We zien mensen van wei de ledematen zijn weggerukt door de explosies. Het is verschrikkelijk en erger dan ooit", zegt Mohamed Yusuf, de directeur van Medina Ziekenhuis.

Nationale rouw
President Mohamed Abdullahi Mohamed van Somalië kondigde drie dagen van nationale rouw af en voegde zich bij de duizenden mensen die de slachtoffers te hulp zijn geschoten. "Ik roep alle Somaliërs op te komen en bloed te doneren."

De aanslag lijkt het werk te zijn van de extremistische groep al-Shabaab. Die pleegt vaker aanslagen in Somalië en het buurland Kenia. De met het terreurnetwerk al-Qaeda verbonden groep wil in de zogeheten Hoorn van Afrika een streng islamitisch regime vestigen. 

Afrikaanse Unie
De explosie komt twee dagen nadat de commandant van de Amerikaanse strijdkrachten in Afrika een bezoek bracht aan de president van Somalië. Een 22.000 man sterke troepenmacht van de Afrikaanse Unie ondersteunt het Somalische leger in de strijd tegen al-Shabaab.

Ook Turkije mengt zich in de strijd. Vorige maand opende het land in de Somalische hoofdstad zijn grootste overzeese basis . Daar moeten Turkse legerofficieren ruim tienduizend Somalische militairen gaan trainen.

De bouw van de basis kostte ruim 42 miljoen euro. Er kunnen duizend soldaten tegelijk worden ondergebracht en opgeleid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →