Woede over weigering verkoop van carnavalskleding

Print
Woede over weigering verkoop van carnavalskleding

Tuincentrum Leurs begon vorig jaar met de verkoop van carnavalskleding. Afbeelding: Mara van den Oetelaar

Tegelen - Wél carnavalskleding in het ene tuincentrum, niet bij een ander. Jacobs Budgetplant in Venlo maakt zich hier boos om. De gemeente zet de deur op een kier.

Jacobs Budgetplant noemt het oneerlijk dat de gemeente Venlo de verkoop van carnavalskleding in dat tuincentrum niet goedkeurt, maar wel toestemming gaf aan Tuincentrum Leurs.

Afgewezen
Rob Jacobs van het gelijknamige tuincentrum aan de Landweerweg in Venlo vroeg de gemeente deze zomer om een vergunning die de verkoop van carnavalskleding in zijn tuincentrum toestaat. Zijn aanvraag werd recent afgewezen. Volgens de gemeente is de verkoop van carnavalsartikelen in strijd met het bestemmingsplan. De productcategorie valt volgens Venlo ook niet onder het toegestane randassortiment bij een tuincentrum.

Voorkeursbehandeling
Jacobs vindt dat de gemeente Venlo "met twee maten meet." De verkoop van carnavalsartikelen bij Tuincentrum Leurs werd begin dit jaar toegestaan omdat de productgroep daar wordt gezien als seizoenartikel. "De reden van onze aanvraag is hetzelfde als bij Leurs", zegt Jacobs. "We willen in een wat rustigere periode in het jaar onze mensen aan het werk houden. Voor het ene tuincentrum wordt een uitzondering gemaakt, maar voor de ander niet. Dit is geen beleid, maar een voorkeursbehandeling."

Maten
De gemeente Venlo spreekt tegen dat ze met twee maten meet. Volgens Venlo bestaat er een verschil tussen tuincentra op een Perifere Detailhandelslocatie (PDV) en op zichzelf staande tuincentra. Omdat Leurs zich op PDV-locatie Trefcenter bevindt, mogen daar wel carnavalsartikelen verkocht worden. Jacobs Budgetplant zit niet op een PDV-locatie.

Een woordvoerder van de gemeente Venlo zegt dat de kwestie ondanks de formele afwijzing nog niet is afgedaan. "We moesten de aanvraag formeel weigeren, maar gaan serieus kijken of er op deze locatie wellicht iets mogelijk is", zegt een woordvoerder. "Dit is geen toezegging, maar we gaan het bestuderen."

Illegale verkoop
Ralf Peters van het bedrijf Timmermans Tuinmeubelen spande samen met bedrijven Geerlings en Geer van der Veer uit Venlo een rechtszaak aan tegen de in hun ogen illegale verkoop van carnavalskleding door Leurs. Omdat de Venlose bedrijven de verkoop bij Leurs niet konden verhinderen, wilde Timmermans dezelfde rechten. Het was de bedoeling dat Timmermans de carnavalskleding bij Jacobs zou aanbieden. "Deze weigering bezorgt ons een raar gevoel", aldus Peters. "We hebben het gevoel dat we nu voor de tweede keer ‘gepakt’ worden."

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen