'Mariniers schieten niet op benen, dat doen wijkagenten'

Print
'Mariniers schieten niet op benen, dat doen wijkagenten'

De verwoeste trein na de kaping in 1977. Afbeelding: ANP

De Nederlandse regering ging er vanuit dat er doden zouden vallen bij de treinkaping in 1977. Het proces over de bevrijdingsactie bij De Punt is een schijnvertoning, zeggen twee oud-mariniers in de Volkskrant.

Zij waren zelf betrokken bij een gelijktijdige bevrijdingsactie van een basisschool. De oud-mariniers zijn ervan overtuigd dat de verklaringen van hun collega's zijn 'ingefluisterd' door de Nederlandse overheid om de politiek vrij te pleiten.

Ingecalculeerd
"Bij onze briefing werd letterlijk gezegd dat er doden zouden vallen," aldus een van hen. "Als je ons inzet, wordt doden ingecalculeerd." Mariniers verklaarden tegenover de rechtbank dat ze geweldsinstructies hadden opgevolgd.

Wijkagent
Volgens de geïnterviewde oud-mariniers was bij de aanval op de trein echter geen sprake van levensbesparende geweldsinstructies. "Wij schieten niet op benen. Dat doet een wijkagent." Bij de actie kwamen zes kapers en twee gijzelaars om het leven.

Een defensiewoordvoerder ontkent tegenover de krant de aantijgingen
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →