Je komt er niet echt goed tussen bij de Limburgers

Print
 Je komt er niet echt goed tussen bij de Limburgers

Foto ter illustratie. Afbeelding: Alleen

Limburgers zijn een apart volkje, vinden ze zelf. Nieuwkomers in Limburg vinden dat ook, maar om andere redenen. Zij ervaren vaak een gesloten, weinig toegankelijke samenleving.

Dat Limburgers een eigen cultuur en een duidelijke eigen identiteit hebben, daaraan twijfelt in Limburg bijna niemand. Die sterke ‘eigenheid’ zorgt voor een gevoel van geborgenheid en bevordert de samenhang in de samenleving.

Virtuele muur
Maar het is soms ook een virtuele muur rondom die samenleving, een muur die ervoor zorgt dat nieuwkomers - elders geboren en getogen - er moeilijk in door kunnen dringen, vaak zelfs na jaren nog niet het gevoel hebben dat ze er volwaardig deel van uitmaken. 

Maar 21 procent van de nieuwkomers heeft ‘in sterke mate’ het gevoel erbij te horen; 32 procent voelt dat slechts ‘in geringe mate’. Dat is een van de conclusies van een enquête naar de inhoud van de veelbezongen Limburgse identiteit die bureau Flycatcher heeft gehouden in opdracht van deze krant en het Limburgs Museum. 

Lees ook: Helft van Limburgers: 'Identiteit wordt bedreigd'

Geboren en getogen Limburgers voelen zich in de eerste plaats Limburger (48 procent), terwijl nieuwkomers zich in meerderheid (52 procent) vooral Nederlander voelen. Geboren Limburgers vinden zichzelf ook (zeer) gastvrij (83 procent), en zeggen in meerderheid (67 procent) dat iedereen hier welkom is. 

Gesloten gemeenschap
Nieuwkomers zien dat minder rooskleurig. Slechts 35 procent heeft het gevoel dat iedereen hier welkom is. Liefst 63 procent spreekt van een ‘gesloten’ gemeenschap. Dat maar 26 procent van de geboren Limburgers vindt dat de inmenging van elders geboren mensen een verrijking kan zijn voor de Limburgse identiteit en cultuur, getuigt ook niet van een erg open opstelling ten opzichte van nieuwkomers. 

Voor veel van die nieuwkomers is de taal - lees: de Limburgse dialecten - in praktische zin het grootste struikelblok op de weg naar integratie in de Limburgse samenleving. En áls het al lukt met die integratie, dan is dat volgens een meerderheid (67 procent) eerder te danken aan het eigen aanpassingsvermogen dan aan de behulpzaamheid van de Limburgers (scoort 33 procent). 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →