Bijna 57 procent van aangiftes gaat prullenbak in

Print
Bijna 57 procent van aangiftes gaat prullenbak in

Afbeelding: iStock

De Limburgse politie heeft vorig jaar bijna 57 procent van de aangiftes niet in behandeling genomen.

Dat is drie procent meer dan een jaar eerder. Toen lag het percentage nog op bijna 54.Dat blijkt uit cijfers van het bureau LocalFocus, dat statistieken maakt en verzamelt.

Limburg staat landelijk op de vierde plek, als het gaat om het niet oppakken van aangiftes. Alleen de politie eenheden Amsterdam, Zeeland/West-Brabant en Midden-Nederland scoren nog slechter.

Beoordeeld
Wanneer een aangifte bij de politie binnenkomt, wordt die eerst beoordeeld. Als er geen directe aanknopingspunten zijn, of de kwestie heeft binnen de politie geen prioriteit, kan het zijn dat de aangifte niet in behandeling wordt genomen en linea recta in de prullenbak belanden.

Insluiper
Een politiewoordvoerder verduidelijkt: "Te denken valt aan een insluiper die niet gezien is en geen sporen heeft achtergelaten. Of fietsendiefstal in een stille omgeving zonder camera’s. Bovendien worden veel internetaangiftes gedaan voor de verzekering."

Analyses
Het niet in behandeling nemen van een aangifte betekent niet dat er helemaal nikis mee gebeurt, zegt de woordvoerder. "Op basis van informatie van alle aangiften maken we analyses; waar en wanneer vindt welke criminaliteit plaats en wat is er bekend over mogelijke daders. Zo kan de politie gerichter acties ondernemen, zoals extra surveillances."

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje