Geen WK, maar Oranje stijgt wel op wereldranglijst

Print
Geen WK, maar Oranje stijgt wel op wereldranglijst

Arjen Robben na de 1-0 tegen Zweden. Afbeelding: ANP/Koen van Weel

Het Nederlands elftal heeft op de wereldranglijst de weg omhoog gevonden. Oranje steeg op de maandag gepubliceerde ranking van de FIFA van de 29e naar de 20e positie. De ploeg heeft daarmee het dieptepunt van twee maanden geleden, de 36e plaats, ver achter zich gelaten.

Het team van bondscoach Dick Advocaat wist zich niet te kwalificeren voor het WK van Rusland volgend jaar, maar verdiende wel de nodige punten door de overwinningen op Wit-Rusland (1-3) en Zweden (2-0) in de kwalificatiereeks.

Koppositie
Wereldkampioen Duitsland, dat zich overtuigend plaatste voor de eindronde van 2018, heeft de koppositie behouden. Brazilië handhaaft zijn tweede plek en Portugal blijft derde. Spanje keert terug in de top tien, de wereldkampioen van 2010 klom van plek elf naar acht.

Frankrijk, winnaar van de poule waarin ook het Nederlands elftal zat, is de nummer zeven van de wereld. De ploeg is daarmee bij de loting voor het WK op 1 december in Moskou bevorderd tot pot 1, waarin de acht groepshoofden zitten. Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Polen en gastland Rusland genieten ook dat voorrecht.

Zweden lager
Zweden, dat door een beter doelsaldo dan Oranje als tweede eindigde in de groep en in de play-offs mag strijden voor een WK-ticket, staat lager dan Nederland op de FIFA-ranglijst. De Scandinaviërs zakten van de 23e naar de 25e plek. Dinsdag volgt de loting voor de play-offs.