Ruim 400.000 handtekeningen voor Sleepwet-referendum naar Heerlen

Print
Ruim 400.000 handtekeningen voor Sleepwet-referendum naar Heerlen

Afbeelding: ANP

De Belastingdienst in Heerlen heeft maandag ruim 400.000 handtekeningen binnen gekregen die een referendum over de zogenaamde Sleepwet mogelijk moeten maken.

De Belastingdienst digitaliseert de duizenden formulieren deze week in opdracht van de Kiesraad. "De Belastingdienst heeft meer ervaring met het digitaliseren van zulke aantallen", aldus een woordvoerster van de Kiesraad. Als de klus geklaard is, gaan de digitale formulieren naar Den Haag. De Belastingdienst heeft inhoudelijk niks met het mogelijke referendum te maken.

Steunbetuigingen
In totaal zetten meer dan 407.000 mensen een krabbel voor een volksraadpleging over de zogenoemde Sleepwet. Het is nu aan de Kiesraad om te kijken of er ten minste 300.000 geldige steunbetuigingen zijn, de drempel voor een raadgevend referendum. De Kiesraad verwacht op 1 november uitsluitsel te kunnen geven.

De aanvragers spreken van 'de Sleepwet', omdat de wet het mogelijk maakt om bij het volgen van verdachten ook de communicatie van onschuldige burgers af te tappen. Volgens de regering zijn er genoeg waarborgen ingebouwd om misbruik van die gegevens te voorkomen. Diverse instanties, waaronder de Raad van State en de Raad voor de Rechtspraak, hebben zich kritisch uitgelaten over de wet.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →