Dagrecord is eraan: 25,5 graden in Maastricht

Print
Dagrecord is eraan: 25,5 graden in Maastricht

Afbeelding: Laurens Eggen

Het is, sinds het KNMI metingen verricht, op 16 oktober nog nooit zo warm geweest in ons land. In Maastricht steeg het kwik in de middag naar 25,5 graden.

 Het datumrecord voor deze dag stond al sinds 1949 op 24,2 graden. Dat werd toen ook in Maastricht gemeten.

Landelijk
Ook landelijk gezien is er sprake van een record. In De Bilt bereikte het kwik even voor 13.00 uur 21,5 graden. Het oude dagrecord stond op 21,2 graden. De Bilt wordt aangehouden omdat dat in het midden van het land ligt.

Sinds het begin van de weermetingen in 1901 kwam de temperatuur in de tweede helft van oktober tweemaal uit boven de 25 graden: in 1921 en in 1937, beide keren in Maastricht. Op 27 oktober 1937 werd 25,2 graden gemeten en op 18 oktober 1921 zelfs 27,2 graden.

In Eindhoven werd het in de loop van de middag 25,4 graden een verbetering van het record van tachtig jaar geleden. "Dat andere record uit 1921 zal vermoedelijk niet sneuvelen vandaag", aldus een woordvoerder van Weeronline. Hij wees er fijntjes op dat er twee jaar geleden sneeuw lag in de Limburgse heuvels.

Orkaan
Het mooie weer van de afgelopen dagen hebben we te danken aan de orkaan Ophelia, die een flinke hoeveelheid warme lucht vanuit Noord-Afrika richting het noorden voert. Daarbij is er weinig bewolking, dus schijnt de zon flink. De combinatie van warme lucht, veel zonneschijn en weinig wind maakt dat de temperaturen hard omhoog gaan.

Vanaf dinsdag wordt het volgens het KNMI minder warm, maar het is wel een prachtige dag met flinke perioden zon en zo'n 21 graden in Limburg.

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen