Gouverneur eist opheldering over benoeming wethouders Brunssum

Print
Gouverneur eist opheldering over benoeming wethouders Brunssum

Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Gouverneur Theo Bovens eist opheldering over de benoeming van twee nieuwe wethouders in Brunssum. Jo Palmen (BBB-Lijst Palmen) en Math Houben (PAK) werden vorige week gekozen voordat een integriteitstoets is gedaan.

Die toets zou vooraf moeten plaatsvinden om duidelijk te maken of de bestuurders het risico lopen dat ze met belangenverstrengeling of chantage te maken krijgen. Volgens de bestuurspartijen kreeg het bureau dat de toets moest doen het werk niet op tijd af.

Ziek
De benoeming was nodig omdat de burgemeester korte tijd ziek was en er anders geen bestuur zou zijn. Volgens burgemeester Luc Winants (inmiddels weer hersteld) was dat niet nodig; er hoefden niet direct belangrijke besluiten genomen te worden. De raad had kunnen wachten tot de volgende vergadering, op 24 oktober.

Bovens wijst er in een brief aan de gemeente op dat de wijze van benoeming in strijd is met afspraken over integriteitsbeleid. De provincie kan de benoeming niet ongedaan maken en ook geen  andere stappen ondernemen, maar blijft de gemeente wel aanspreken op het naleven van de afspraken. .   

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →