Journaliste op Malta omgebracht met autobom

Print
Journaliste op Malta omgebracht met autobom

Afbeelding: AFP

De bekendste onderzoeksjournalist van Malta is omgekomen toen een krachtige bom haar auto opblies.

Daphne Caruana Galizia (53) was razend populair onder de bewoners van de eilandenstaat. In haar bekende blog deed ze verslag van haar onderzoeken. Ze was bezig de corruptie in Malta onder de loep te nemen. Het ging om zaken waarbij dikwijls Maltezer politici waren betrokken.

Barbaarse aanval
De bom in haar auto explodeerde toen Caruana bij het dorp Bidnija in Noord-Malta reed. Premier Joseph Muscat noemde de dodelijke aanslag "een barbaarse aanval op de persvrijheid". Hij kondigde onmiddellijk een onderzoek aan. "Ons land verdient gerechtigheid", zei hij.

Panama Papers
Muscat was zelf onderwerp van de onderzoeken van de journalist. Volgens Caruana is zijn vrouw Michelle eigenaar van het bedrijf Egrant in Panama, dat grote sommen geld liet circuleren in transacties met een bank in Azerbeidzjan. Daarvan zou de vrouw flink hebben geprofiteerd. Egrant staat vermeld in de beruchte Panama Papers. De beschuldiging stond herverkiezing van Muscat overigens niet in de weg.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →