'Ingepakt hooi hoort niet thuis in het vijfsterrenlandschap Heuvelland'

Print
'Ingepakt hooi hoort niet thuis in het vijfsterrenlandschap Heuvelland'

Afbeelding: Luc Lodder

Gulpen-Wittem spant een proefproces aan tegen een boer uit Baneheide die van de rechter ingepakt hooi mag opslaan in zijn weiland aan de rand van Eys. De uitspraak van de rechtbank vindt de gemeente funest voor het landschap.

Een uitspraak van de rechter is heilig. Maar in dit geval gaat Gulpen-Wittem toch in beroep tegen het vonnis van de rechtbank in Maastricht. Want dat is een ramp voor het landschap, aldus burgemeester Nicole Ramaekers.

De rechter is van oordeel dat boer John van Can uit Baneheide (gemeente Simpelveld) ingepakte hooibalen mag opslaan op zijn eigen weilanden. Die liggen in Eys, gemeente Gulpen-Wittem. Een uitspraak die verstrekkende gevolgen kan hebben voor het hele Heuvelland, waarschuwt Ramaekers.

Proefproces
Gulpen-Wittem gaat dan ook in beroep tegen de uitspraak van de rechter. „Die stap is voor onze ­gemeente hoogst ongebruikelijk”, zegt de burgemeester. "Maar in dit geval achten wij een proefproces met een principe-uitspraak nodig,”

De gemeente heeft de opslag van die hooibalen eerder verboden. Hooi mag alleen bij de boerderij zelf bewaard worden. Het heeft Van Can een boete van 4500 euro opgeleverd. De rechter heeft dat verbod echter herroepen.

Als de uitspraak in deze zaak overeind blijft, is het hek van de dam, verwacht Gulpen-Wittem. Ramaekers: "Als deze boer zijn hooi in plastic balen mag opslaan in het open veld, dan kunnen we dat andere agrariërs natuurlijk niet verbieden. Met als gevolg dat ons hele buitengebied - ons toeristisch kapitaal - straks bezaaid is met hooibalen.”

Gulpen-Wittem zit nog met een praktisch probleem. De rechter heeft bepaald dat de boer alleen gras van zijn eigen weiland in het buitengebied mag opslaan. "Hoe moeten wij dat controleren”, vraagt Ramaekers zich af. "Moeten we dan van elke baal monsters nemen?”

Oplossing
Voor Van Can is de oplossing simpel: "Bij de boerderij heb ik geen plaats. Maar ik heb een stukje bos waar ik die foliebalen kan neerleggen zonder dat iemand ze ziet. Ik vind het ook niet mooi als ze overal verspreid liggen. Maar dat mag niet. En het lukt maar niet om daarover in gesprek te komen met de gemeente.”

Van Can ligt ook nog in de clinch met de gemeente Simpelveld. Samen met drie andere bedrijven heeft hij bij de Raad van State beroep aangetekend tegen het bestemmingsplan buitengebied. De agrariërs vinden dat de regels daarin te rigide zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →