Aanhangers en critici paus strijden om opvolging Wiertz

Print
Aanhangers en critici paus strijden om opvolging Wiertz

Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Wie wordt de nieuwe bisschop van Roermond? De top van de katholieke kerk praat er al een half jaar over. Volgens ingewijden woedt er een stevige strijd tussen aanhangers en critici van de nieuwe paus.

In de boezem van de katholieke kerk woedt sinds deze zomer een stevige strijd over de vraag wie de opvolger moet worden van bisschop Frans Wiertz van Roermond. Inzet is de richting die de kerk op wil, of zou moeten. Gaat ze mee met de populaire, vernieuwende paus Franciscus? Of gaat die te snel en moet er op de rem worden getrapt door juist een behoudende kandidaat?

Verdeeld
De zeven Nederlandse bisschoppen zijn onderling verdeeld. Aan de conservatieve kant staat de aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk. De andere, progressieve vleugel wordt vooral vertegenwoordigd door de nieuwe bisschop van Den Bosch, Gerard de Korte, bij uitstek een Franciscus-herder. Eerder dit jaar baarde hij opzien met zijn plan homoseksuelen in de Sint-Jans­kathedraal de zegen te willen geven.

Vernieuwer
Kerkhistoricus Peter Nissen en theoloog Hendro Munsterman hopen op zo’n vernieuwer, want dat is wat de kerk volgens hen nodig heeft. Ze memoreren dat het bij de meest recente benoeming van een nieuwe bisschop, in Groningen, een jaar duurde eer er ‘witte rook’ kwam. De keuze viel uiteindelijk op Ron van den Hout, duidelijk een compromis.

Geen eenstemmigheid
Dat er nu, een half jaar nadat de paus Wiertz’ ontslagaanvraag aanvaardde, kennelijk nog steeds geen eenstemmigheid is over de opvolging, kan erop duiden dat de bisschoppen het weer niet eens kunnen worden. Een woordvoerder van het bisdom laat weten komende dagen "zeker geen naam te verwachten".

Van Megen
Intussen gaan allerlei namen rond  voor de opvolger van Wiertz. Die gaat op 2 december met emeritaat. Opvallend vaak genoemd wordt Bert van Megen (56), sinds 2014 nuntius in Sudan en Eritrea. Van Megen, geboren in Eygelshoven, wil niet ingaan op ‘u bent genoemd’- vragen. Vrijdag was hij nog in Rome voor een audiëntie met de paus over de actuele situatie in Afrika. "Wat betreft de situatie in Nederland ben ik een buitenstaander, ik wil me daar verder niet in mengen", is het enige dat Van Megen kwijt wil.

Kerkvolgers vragen zich hardop af of er in Rome niet ook toch, of misschien wel vooral, ook over Roermond is gesproken.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →