Geheime politieoperaties lopen finaal in de soep

Print
Geheime politieoperaties lopen finaal in de soep

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Geheime operaties om zware criminelen te arresteren, mislukken door gebrek aan mankracht en bureaucratische rompslomp. Bij de Landelijke Eenheid van de politie kunnen agenten het werk amper aan.

Dat blijkt uit interne stukken in handen van het Algemeen Dagblad. Sinds de vorming van de Nationale Politie moeten agenten van de afdeling Afgeschermde Operaties steeds vaker ‘nee’ verkopen. Daardoor hebben criminelen vrij spel en blijven ze langer uit handen van justitie.

Terrorisme
De Landelijk Eenheid – die ook verantwoordelijk is voor de aanpak van terrorisme en de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis – telt nu ruim 100 vacatures. "Alles meegerekend komen we 500 man tekort", stelt Richard van Bronswijk, voorzitter van de ondernemingsraad van de Landelijke Eenheid. Er werken zo’n 4.800 mensen.

'Bureaucratisch drama'
Sinds 2013 besteedt de Landelijk Eenheid de administratie noodgedwongen uit aan een landelijk Politiedienstencentrum (PDC). Dat levert een ‘bureaucratisch drama’ op, zegt Bronswijk. Volgens de Nederlandse Politiebond (NPB) zijn geheime operaties afgeblazen, omdat het te lang duurde om onder meer paspoorten, visa en speciale apparatuur te regelen.

Nachtkijker
Een vooraanstaand lid van een motorbende, van wie bekend was dat hij op het punt stond een drugsdeal te sluiten in het buitenland, kon niet worden gevolgd door een rechercheur, omdat die niet op tijd een visum kreeg. "Collega’s die een nachtkijker nodig hadden, hebben zo’n ding bij de collega’s in België moeten lenen", vertelt NPB-voorzitter Jan Struijs. "Zij reden naar de Belgische grens om de spullen op te pikken."

'Meer dan zat'
Agenten hebben weinig vertrouwen in de discretie van PDC-medewerkers. "Zij weten lang niet altijd hoe ze moeten omgaan met vertrouwelijke informatie", aldus Struijs. "Zo kon het gebeuren dat het Volkswagen-leasebedrijf alle kentekens in handen kreeg van observatieauto’s. "Dat hiermee de hele afscherming om zeep werd geholpen, was niet bedacht."

Vacatures
Volgens Bronswijk en Struijs zijn agenten ‘het meer dan zat’. "Dit is vele malen aangekaart bij de korpsleiding en de minister, maar er wordt te weinig gedaan", aldus Struijs.

Een woordvoerder van de eenheidsleiding laat weten dat ‘de signalen bekend zijn’. "We hechten er waarde aan dit met de direct betrokken partijen te bespreken, en niet via de media. Er wordt keihard gewerkt om de vacatures op te vullen."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →