Extremisme-expert Maastricht al na een maand opgestapt

Print
Extremisme-expert Maastricht al na een maand opgestapt

Afbeelding: iStock

Osman Çatik, de netwerkregisseur radicalisering in Maastricht, is een maand nadat hij in functie was getreden al vertrokken uit Maastricht.

Dat heeft Çatik maandag bevestigd. "Ik heb een verkenning van een maand gedaan in de stad. De resultaten daarvan heb ik aan mijn leidinggevende bij de gemeente Maastricht doorgegeven. Vervolgens hebben we samen besloten het daarbij te laten", aldus Çatik. 

Hij wil verder niet ingaan op de resultaten van zijn verkenning of op het plotselinge besluit om een baan voor 1,5 jaar al na vier weken te beeindigen. 

Op vakantie
De gemeente Maastricht was maandag niet in staat vragen over deze kwestie te beantwoorden. "Alle hoofdrolspelers in dit dossier zijn op vakantie”, aldus de afdeling communicatie. Ook op vragen of de positie van netwerkregisseur intussen door iemand anders wordt ingevuld en of er een nieuwe sollicitatieprocedure komt, kon de gemeente geen antwoord geven.

Maastricht maakte in juni van dit jaar bekend een zogeheten netwerkregisseur aan te willen stellen. Die moest zijn voelsprieten uitsteken "op scholen, bij moskeeën, bij sleutelfiguren in de wijk, buurtclubs en belangenorganisaties en bij sociaal werkers die dicht bij jongeren staan die mogelijk voor extremistische denkbeelden vatbaar zijn".

Beste kandidaat
Er was, werd duidelijk gemaakt, vanuit het stadhuis, niet genoeg binding met in dit verband relevante groeperingen en personen. De gemeente omschreef de functie in de vacature als ‘zwaar’. Çatik kwam als beste kandidaat uit de bus.

Opvallend was dat aan zijn aantreden door de gemeente geen enkele ruchtbaarheid werd gegeven. Çatik was bezig met contacten te leggen in onder andere de Marokkaanse gemeenschap in Maastricht, toen vorige week het gerucht de ronde deed dat hij al zou zijn vertrokken. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →