Arrestatie Bredase vleeshandelaar in België hindert vleesfraudezaak OM

Print
Arrestatie Bredase vleeshandelaar in België hindert vleesfraudezaak OM

Jan F. (67) werd in juli gearresteerd in België op last van Europol. Volgens de Europese politiekoepel leidt hij een bende die zieke en gestolen paarden liet slachten voor consumptie Afbeelding: ANP

De arrestatie van de Nederlandse vleesfraudeur Jan F. (67) in juli in België verhindert dat hij volgende maand in Nederland terecht kan staan. De geplande strafzaak tegen hem bij de rechtbank in Breda gaat niet door omdat de verdachte in een buitenlandse cel zit, zei een woordvoerder dinsdag.

Jan F. werd in juli gearresteerd in zijn villa in het Belgische Schoten. Dit op last van Europol. Volgens de  Europese politiekoepel is de Nederlander, die in april al was opgepakt in zijn villa bij Benidorm maar daarna weer vrijkwam, het brein van een bende internationale vleesfraudeurs.

Die zou zieke en gestolen paarden hebben laten slachten voor consumptie. Het vlees kwam mogelijk terecht in de voedselketen in België, Italië, Roemenië, Nederland en Frankrijk, zo meldde de Spaanse krant El Pais al na zijn eerste arrestatie. In totaal werden toen 25 verdachten gearresteerd. 

Alicante
De arrestatie in juli was een van in totaal 66. De verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan dierenmishandeling en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Ook worden zij verdacht van witwaspraktijken en belemmering van de rechtsgang. Een deel van de verdachten zou gestolen en vaak zieke paarden hebben laten slachten. Bankrekeningen van de verdachten werden geblokkeerd en de Spaanse politie nam voorts vijf luxe auto's in beslag. 

Jan F. wordt ervan verdacht vanuit Alicante, zo'n 30 kilometer van Benidorm, leiding te hebben gegeven aan grootschalige vleesfraude. De Spaanse politie kwam de Brabander op het spoor na een onderzoek naar een Europees paardenvleesschandaal dat begon in 2013. Paardenvlees werd destijds ontdekt in hamburgers en diepvriesmaaltijden met rundvlees op het etiket.

Veroordeeld
Jan F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Paarden haalde hij uit Argentinië en het vlees werd verkocht in Frankrijk. De criminele winst die hij daar mee maakte werd becijferd op 2,6 miljoen euro. 

In Nederland hangt Jan F. ook een rechtszaak boven het hoofd wegens vleesfraude. De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2013 onderzoek naar Jan F. en zijn Cypriotische bedrijf Draap (het omgekeerde van 'paard'). Het onderzoek leverde volgens de officier van justitie genoeg bewijs op voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Behandeling van de strafzaak was op 1 november gepland maar dat gaat niet door. Een nieuwe datum is nog niet bekend, aldus de rechtbank.