Fikse ruzie: vertrek van Stein uit Vixia geëist

Print
Fikse ruzie: vertrek van Stein uit Vixia geëist

Sittard-geleen en Beek schuiven Stein uit Vixia. Afbeelding: Ermindo Armino

Sittard-Geleen en Beek eisen het vertrek van Stein uit de gemeenschappelijke regeling voor sociale werkvoorziening Vixia.

In een brief van de beide colleges wordt als reden genoemd de weigering van het college van Stein om mee te doen aan de oprichting van het Participatiebedrijf per 1 januari volgend jaar.

Beek en Sittard-Geleen ‘beëindigen alle bestuurlijke en ambtelijke overleggen’ met Stein over de oprichting van het Participatiebedrijf, dat een fusie van de sociale diensten van de gemeenten met Vixia betreft.

Eén loket
Het zwaar verlieslijdende sociale werkbedrijf biedt werk aan mensen die een beschutte werkplek behoeven. Onder de nieuwe Participatiewet is het de bedoeling dat zij dat werk zo veel mogelijk bij reguliere bedrijven vinden.  Door de sociale diensten en Vixia te fuseren moet één loket ontstaan dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk begeleidt.

Niet verantwoord
Stein ziet samen met Sittard-Geleen en Beek hier de noodzaak van in. Alleen gaande het traject is fikse ruzie ontstaan over de te bewandelen weg naar het participatiebedrijf.

B en W van Beek en Sittard-Geleen noemen uitstel van het participatiebedrijf ‘niet verantwoord’. De beslissing van Stein om niet volledig in te stappen “kan niet los gezien worden” van het partnerschap binnen Vixia, vinden zij. Ze eisen nu een zo snel mogelijke ‘ontvlechting’ van Stein,  “inclusief de financiële consequenties daarvan”.

Het college van Stein bespreekt de brief dinsdag. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →