Bruidspaar stierf op huwelijksreis niet door misdrijf

Print
Bruidspaar stierf op huwelijksreis niet door misdrijf

Jeroen en Michou Venema Afbeelding: AD

In de zaak waarbij het pasgetrouwde stel Jeroen (31) en Michou (28) Venema uit Voorburg omkwamen door vergiftiging met ciguatoxine, blijkt geen opzet in het spel te zijn. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het stel overleed kort na elkaar tijdens een huwelijksreis in de Dominicaanse Republiek.

Volgens het OM is het opvallend dat twee gezonde jonge mensen zo snel achter elkaar overlijden, waardoor ze de zaak uitgebreid zijn gaan onderzoeken. "Het paar is slachtoffer geworden van een ernstige voedselvergiftiging of een bacterie. Ook de eerder gesuggereerde visinfectie is een mogelijkheid. Welke bacterie het exact is geweest, is niet volledig vast te stellen." 

De precieze doodsoorzaak blijft daardoor onduidelijk. Ook heeft de politie geen sporen van drugs of alcohol of andere stoffen aangetroffen. 

Alarm
Jeroen en Michou maakten een droomreis langs witte stranden. Maar na een excursie naar het 'bounty-eiland' Saona werd het pasgetrouwde koppel doodziek.

De twee sloegen alarm toen de vrouw zich niet goed voelde. Ze vertelde de arts dat ze al de hele nacht ziek was. In de artsenruimte van het luxe resort Punta Cana waar zij verbleven verslechterde haar toestand snel. Het stel werd met een ambulance naar een privéziekenhuis gebracht. Onderweg overleed de vrouw.

Aangekomen in het ziekenhuis verslechterde ook de medische situatie van de man (31). Behandeling mocht niet baten en hij is korte tijd erna ook overleden.

Vergiftiging
Lokale artsen concludeerden dat het leek op een vergiftiging met ciguatoxine uit besmette vis. "Als je er snel genoeg bij bent, binnen een uur of vier, dan is dat nog te behandelen met het medicijn Manitol. Bij het echtpaar tastte het gif de long- en hartfunctie al aan"', meldde dokter César León. Eerder werd het autopsierapport gedeeld met de familie. 

Bij het onderzoek zijn onder meer alle betrokken artsen, politiemensen en medewerkers van het resort bevraagd. Ook is op de kamer van het echtpaar gekeken. 

Daarnaast onderzochten een patholoog en een toxicoloog van het Nederlands Forensisch Instituut de doodsoorzaak. Dit leverde geen aanwijzingen op voor een misdrijf.