Inbreker keert vaak terug naar hetzelfde adres

Print
Inbreker keert vaak terug naar hetzelfde adres

Afbeelding: iStock

Wie slachtoffer wordt van inbraak, doet er verstandig aan om daarna extra alert te zijn. Na een op de twaalf woninginbraken (8 procent) volgt binnen iets meer dan een jaar nog een inbraak, constateert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

De verzekeringsbranche vermoedt dat zulke 'herhaalinbraken' vaak door dezelfde daders worden gepleegd. "De boef weet wat er te halen valt en wat de zwakke plekken van een woning zijn, en gokt het er gewoon nog een keer op."

Veiligheidsgevoel
Voor het veiligheidsgevoel van slachtoffers is een tweede inbraak volgens het verbond 'funest'. Gemiddeld volgt een herhaalinbraak na 435 dagen. In de helft van de gevallen gebeurt de tweede inbraak binnen een jaar.

Claims
Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van de branche heeft de cijfers van de periode 2012-2016 onderzocht. In die jaren werden in totaal 328.000 claims ingediend na woninginbraken,waarvan er 27.000 waren gepleegd op een adres waar relatief kort daarvoor ook al dieven hadden toegeslagen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →