Verkoop parkeergarages levert Venlo 9.2 miljoen op: tarieven omhoog

Print
Verkoop parkeergarages levert Venlo 9.2 miljoen op: tarieven omhoog

Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo verkoopt de drie gemeentelijke parkeergarages Nolensplein, Roermondsepoort en Maaswaard (onder het stadskantoor) voor 32.8 miljoen euro aan Q-Park.

Onderhandelingen over de verkoop lopen al langer. Beide partijen streven ernaar een koopovereenkomst eind dit jaar te ondertekenen.

Medio februari  kan dan de overdracht plaatsvinden, meldt de gemeente. Q-park gaat op termijn 10 miljoen euro investeren om de parkeergarages te verbeteren. Direct na de overdracht wordt de eerste investering van 1 miljoen euro gedaan. 

Hoger tarief
Met de verkoop krijgt Venlo krijgt feitelijk 9.2 miljoen euro binnen. De boekwaarde van de drie parkeergarages bedraagt namelijk 23.6 miljoen euro.. De verkoop heeft gevolgen voor de tarieven. Q-Park stelde dat als voorwaarde aan de aankoop. Vanaf 2018 gaat het dagtarief van 11 euro naar 11,20 euro. Het uurtarief  stijgt van maandag tot en met vrijdag van 2,10 euro naar 2,20 euro. En in de weekenden is de bezoeker 2,50 euro in plaats van de huidige 2,40 euro per uur kwijt voor het stallen van de auto.

De verkoop van de parkeergarages slaat wel een gat van zo’n vier miljoen in de meerjarenbegroting 2018-2021. Per jaar mist Venlo namelijk telkens parkeerinkomsten: van ruim negen ton volgend jaar tot telkens ruim 1 miljoen in de drie jaar erna.

Ambtelijk worden voorstellen uitgewerkt wat te doen met de 9,2 miljoen euro en hoe het tekort van 4 miljoen op de begroting opgevangen gaat worden. Bij de presentatie van de begroting werd al geopperd de opbrengst  verkoop parkeergarages te gebruiken voor het wegpoetsen van het miljoenentekort op de zorggelden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen