Verkoop parkeergarages levert Venlo 9.2 miljoen op: tarieven omhoog

Print
Verkoop parkeergarages levert Venlo 9.2 miljoen op: tarieven omhoog

Afbeelding: Laurens Eggen

Venlo verkoopt de drie gemeentelijke parkeergarages Nolensplein, Roermondsepoort en Maaswaard (onder het stadskantoor) voor 32.8 miljoen euro aan Q-Park.

Onderhandelingen over de verkoop lopen al langer. Beide partijen streven ernaar een koopovereenkomst eind dit jaar te ondertekenen.

Medio februari  kan dan de overdracht plaatsvinden, meldt de gemeente. Q-park gaat op termijn 10 miljoen euro investeren om de parkeergarages te verbeteren. Direct na de overdracht wordt de eerste investering van 1 miljoen euro gedaan. 

Hoger tarief
Met de verkoop krijgt Venlo krijgt feitelijk 9.2 miljoen euro binnen. De boekwaarde van de drie parkeergarages bedraagt namelijk 23.6 miljoen euro.. De verkoop heeft gevolgen voor de tarieven. Q-Park stelde dat als voorwaarde aan de aankoop. Vanaf 2018 gaat het dagtarief van 11 euro naar 11,20 euro. Het uurtarief  stijgt van maandag tot en met vrijdag van 2,10 euro naar 2,20 euro. En in de weekenden is de bezoeker 2,50 euro in plaats van de huidige 2,40 euro per uur kwijt voor het stallen van de auto.

De verkoop van de parkeergarages slaat wel een gat van zo’n vier miljoen in de meerjarenbegroting 2018-2021. Per jaar mist Venlo namelijk telkens parkeerinkomsten: van ruim negen ton volgend jaar tot telkens ruim 1 miljoen in de drie jaar erna.

Ambtelijk worden voorstellen uitgewerkt wat te doen met de 9,2 miljoen euro en hoe het tekort van 4 miljoen op de begroting opgevangen gaat worden. Bij de presentatie van de begroting werd al geopperd de opbrengst  verkoop parkeergarages te gebruiken voor het wegpoetsen van het miljoenentekort op de zorggelden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →