‘Gezicht’ van Pussy Riot in Maastricht

Print
‘Gezicht’ van Pussy Riot in Maastricht

Nadezhda Tolokonnikova en Maria Alyokhina Afbeelding: ANP

Wat Nadja Tolokonnikova (27) van Pussy Riot tegen Poetin zou willen zeggen? “Niets. Hij is gevormd – ís de architect van - een systeem dat bestaat uit geweld en onderdrukking. De enige oplossing is hem vervangen door een andere president.”

Mensenrechtenactivist en zangeres Tolokonnikova is dinsdagavond de hoofdgast op Studium Generale in Maastricht waar ze praat over haar punkband Pussy Riot, het wereldberoemde optreden van de band in 2012 – met felgekleurde bivakmutsen – in de kerk en de daarop volgende gevangenisstraf in een gruwelijk strafkamp. Hier moest ze (politie)uniformen naaien en als ze niet voldeden aan de hoeveelheid, kreeg je geen water voor de duur van een dag.

Promotie
Op dit moment is de Russische activiste vooral druk met de promotie van haar boek ‘Zo begin je een revolutie’. Voor een publiek van ruim vijfhonderd mensen sprak ze over haar boek, maar ook over haar speerpunt: huiselijk geweld in Rusland.

Mishandeld
“Een groot, groot probleem. Als je bont en blauw geslagen naar een politiestation gaat, krijg je ijskoud te horen: ‘Ja, maar hij heeft je nog niet gedood. Toch? Hij meende het niet, hij slaat je omdat hij van je houdt.’ Als je thuis wordt mishandeld, is het nu zelfs legaal. Onze regering heeft huiselijk geweld gelegaliseerd.”

Veertienduizend vrouwen per jaar worden gedood in huiselijke kring. Daarnaast kunnen drieduizend vrouwen per jaar hun ellende niet langer ondergaan en vermoorden ze hun kwelgeesten.

Tolokonnikova is even in Nederland te gast, voornamelijk omdat ze tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) een lezing geeft waarin ‘art for a social change’ het centrale thema is. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →