Amerikaanse eist via rechter 'zedendossier' van Donald Trump

Print
Amerikaanse eist via rechter 'zedendossier' van Donald Trump

Afbeelding: EPA/Michael Reynolds

De president van de Verenigde Staten moet zich opmaken voor een rechtszaak over zijn omgang met vrouwen. Een vrouw die claimt door Donald Trump te zijn betast, eist via de rechter alle documenten die zijn campagneteam heeft over ongewenste seksuele aanrakingen door Trump.

Middenin de golf aan beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het adres van filmgigant Harvey Weinstein, wordt Amerika er zo aan herinnerd dat een man die beticht is van vergelijkbare gewoontes president is geworden. In de verkiezingscampagne van 2016 dook een tape op waarop te horen is dat Trump meldt dat hij vrouwen ongevraagd bij hun kruis grijpt. Zeker een dozijn vrouwen beschuldigden hem ervan dat hij dat inderdaad gedaan had.

Leugens
Trump noemde het allemaal ‘leugens’, waarop een van hen, Summer Zervos, hem aanklaagde wegens smaad. In die zaak blijkt nu dat haar advocaat met een dagvaarding documentatie van Team Trump boven water wil halen. Trump's advocaten vragen de rechter het verzoek af te wijzen. "Ik kan alleen zeggen dat het compleet nepnieuws is,'' zei de president er maandag zelf over in reactie op vragen van journalisten. "Het is verzonnen, en het is schandalig, maar dat gebeurt in de politiek.''

Vastgepakt
Summer Zervos deed mee aan Trumps realityshow The Apprentice. Ze meldde in oktober vorig jaar dat Trump haar ongevraagd zou hebben gezoend en haar borst zou hebben vastgepakt toen ze in 2007 met hem sprak over een mogelijke baan in zijn bedrijf. Het juridische team van de president stelt dat de zaak politiek gemotiveerd is en dat Trump immuniteit geniet. Zijn advocaten willen de zaak op z’n minst laten rusten tot hij aftreedt. Een rechter moet oordelen of immuniteit ook geldt voor zaken die gaan over de privépersoon Trump, voordat hij president was. 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →