Criminele vreemdeling zit celstraf niet volledig uit

Print
Criminele vreemdeling zit celstraf niet volledig uit

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Honderden criminele vreemdelingen hebben de afgelopen jaren hun celstraf niet volledig hoeven uitzitten. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Door een regeling die in april 2012 van kracht werd, kunnen vreemdelingen een deel van hun celstraf ontlopen door te kiezen voor terugkeer naar hun thuisland. Over die regeling van ‘strafonderbreking’ ontstond dit jaar ophef nadat een Pool was vrijgelaten die verantwoordelijk was voor het doodrijden van een 2-jarig meisje en haar grootouders in Meijel. 

Zwangere vriendin
De man had tot woede van de nabestaanden 15 maanden cel gekregen en mocht ook nog eens na krap negen maanden de cel uit om naar zijn zwangere vriendin in Polen te gaan. 

De toenmalige staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) beloofde de regeling aan te scherpen, maar dat is nog niet gebeurd. 

Misdrijven
In 2015 en 2016 zijn in totaal ongeveer 800 criminele vreemdelingen op eenzelfde manier eerder uit de cel gelaten. Dit jaar gaat het tot dusver om meer dan 200 gevallen. Het gaat zeker niet alleen om kruimeldieven: het betreft ook plegers van delicten waar meer dan drie jaar cel op staat, zoals drugssmokkelaars en zedendelinquenten. Over welke misdrijven het precies gaat, kan het ministerie niet aangeven. 

Volgens de regeling moeten de criminele vreemdelingen in ruil voor hun vrijheid wel aantoonbaar het land verlaten en minimaal de helft van hun straf hebben uitgezeten. Ook moeten ze terug de cel in als ze opnieuw naar Nederland komen. 

Keuze crimineel
Het ministerie van Veiligheid en Justitie schermt ermee dat het vaak lukt criminele vreemdelingen uit te zetten, maar dat blijkt in veel gevallen het gevolg van de keuze van de crimineel zelf. Volgens het departement gaat het om bijna de helft van de gevallen. De meest voorkomende nationaliteiten zijn Surinamers, Albanezen en Polen. 

Aanscherpen van de regels, zoals toegezegd, zal er dit jaar niet meer van komen. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →