Swalmen rouwt om dood markante kroegbaas

Print
Swalmen rouwt om dood markante kroegbaas

De hippiebus wordt aangepast zodat Henk Tegels ermee naar zijn laatste rustplek kan. Afbeelding: Jeroen Kuit

De markante kroegbaas van De Plevuus, Henk Tegels is op 65- jarige leeftijd overleden na een hartoperatie. Vrijdag kan iedereen in de kroeg afscheid van hem nemen.

Op de stoep voor De Plevuus staat de kleurrijke hippiebus van Henk Tegels. Tussen de bloemenslingers op het dashbord ligt zijn leesbrilletje nog.

'Henkwaardig'
Broer Frans is samen met andere familieleden druk in de weer om de binnenkant van de Volkswagenbus te transformeren. Want de overleden cafébaas gaat niet in een lijkwagen naar zijn laatste rustplaats, maar gewoon in zijn eigen met bloemen en bijtjes beschilderde busje. Op zijn Henks. Zoals het hele afscheid ‘Henkwaardig’ moet zijn, om met de woorden van Frans te spreken.

'De Plevuus'
Dat betekent dat het hele dorp welkom is. Op vrijdagavond in het café, waar de overledene ligt opgebaard zodat iedereen hem een laatste groet kan brengen. En zaterdag bij de uitvaart, die plaatsvindt bij Emmaus in Swalmen, waar vriend en initiatiefnemer van de daklozenopvang Jeroen Steijlen de hele winkelruimte leegruimt om iedereen plek te bieden. Druk zal het ongetwijfeld worden. Henk Tegels - alias ‘de Plevuus’ - was een mensenmens. Een kroegbaas met een groot en warm hart. Zijn café diende met enige regelmaat als opvangadres voor wie in de problemen zat.

Geliefd
Heel Swalmen kwam over de vloer bij het bruine kroegje met de ouderwetse deurbel. Daarvan getuigen onder andere de vele reacties die na het overlijden van ‘de Plevuus’ op Facebook zijn gezet. En de vele foto’s. Henk in zijn hippiebusje. Op zijn Harley. Henk met zijn eeuwige hoed op het hoofd of band om de lange, grijze haren. Met zijn vele ringen en armbanden. En zijn onafscheidelijke legerbroek. Type ruwe bolster met een hele blanke pit. Een aaje hippie, zoals hij zichzelf ook wel noemde. Kind van de jaren zeventig. Van de flowerpower. Iemand die zich niet in het keurslijf van de maatschappij liet wringen. Die zijn vrijheid boven alles lief had. Geen vrouw en kinderen, maar wel acht broers en zussen die met aanhang en kinderen een hechte club vormen. "We waren er met een man of 35 bij toen Henk in het ziekenhuis van de apparatuur werd gekoppeld”, zegt Frans. "Weet je wat die chirurg zei? Dat-ie nog nooit een alleenstaande had meegemaakt met zoveel mensen rond zijn sterfbed.”

Opvolging
Voorlopig is de familie druk met het regelen van de uitvaart, maar daarna komt het grootste probleem: een geschikte opvolger vinden voor De Plevuus. Want dat was Henks grootste wens. Dat het bruine kroegje, waar hij veertig jaar lang achter de tap stond, behouden blijft voor Swalmen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →