Meisjes vaker dan gedacht slachtoffer van seksuele intimidatie

Print
Meisjes vaker dan gedacht slachtoffer van seksuele intimidatie

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP Extra

Nederlandse meisjes zijn vaker dan gedacht slachtoffer van seksuele uitbuiting. Naar schatting gaat het om twee tot drie meisjes per middelbare school van 1.000 leerlingen.

De meeste van deze slachtoffers zijn niet in beeld bij hulpverleners en krijgen daardoor niet de bescherming die zij nodig hebben. Dat blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel die de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen vandaag uitbrengt op de Europese dag tegen de mensenhandel.

Bij minderjarigen gaat het veelal om loverboy-praktijken, waarbij ze langzaam in de prostitutie worden ingezet. Slechts 11 procent van deze meisjes is in beeld. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer, vindt dat 'gek en zorgelijk'. "Dat kan komen, omdat zij vaak minder het gevoel hebben dat ze worden uitgebuit of dat deze uitbuitingssituatie niet wordt opgemerkt."

'Baanbrekend'
Het aantal slachtoffers van mensenhandel in Nederland is veel hoger dan tot nu toe bekend was. Elk jaar gaat het om naar schatting 6.250 mensen, vijf keer meer dan het aantal 'gemelde' slachtoffers. In twee derde van de gevallen gaat het om seksuele uitbuiting, zoals gedwongen prostitutie. Opmerkelijk is dat de grootste groep slachtoffers bestaat uit Nederlandse vrouwen én dat bijna de helft van hen onder de 18 jaar is (1.320).

Volgens Dettmeijer is het 'baanbrekend' dat er nu voor het eerst een 'betrouwbare en degelijke' schatting van het aantal echte slachtoffers is gemaakt. Tot nu toe werd uitgegaan van de meldingen bij de politie of andere instanties. De meetmethodes zijn wetenschappelijk onderbouwd.

Opmerkelijke uitkomst vindt de rapporteur zelf, dat het aantal Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting groter is dan gedacht. Ze wijst erop dat prostitutie in veel vormen voorkomt. Naast raamprostitutie en bordelen met vergunningen kan het ook gaan om webcamseks of prostitutie in kelderboxen. "Het gaat erom dat de vrouwen puur een middel zijn om geld te verdienen voor de daders."

In kaart
Volgens Dettmeijer is het belangrijk de werkelijke omvang van mensenhandel regelmatig in kaart te brengen. Dan kunnen het beleid, de bestrijding en hulpverlening worden aangepast. Ze bepleit verder dat instanties melding kunnen doen van slachtoffers zonder hun toestemming.

Criminele en arbeidsuitbuiting en gedwongen dienstverlening vormen een derde van de mensenhandel. De slachtoffers daarvan - onder hen ook mannen - worden voor een groot deel uit het buitenland gehaald.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →